Kolumbie zabavila za čtyři měsíce rekordních 87 tun kokainu

Kolumbijské úřady během první třetiny letošního roku zabavily 87,5 tuny kokainu, což je rekordní množství. Oznámil to prezident Juan Manuel Santos, podle něhož Kolumbie v posledních měsících zesílila boj proti organizovanému zločinu. Kolumbijské bezpečnostní složky se podle něho vedle zátahů na pašeráky drog více soustředí rovněž na potírání nelegální těžby cenných kovů.

„Celkových 87,5 tuny je rekordním údajem, během čtyřiceti let boje proti obchodu s drogami jsme nikdy v tomto období roku neměli tolik zabaveného kokainu,“ řekl Santos podle agentury AFP.

Jeho vláda v současnosti dokončuje jednání o míru s největší povstaleckou organizací Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC), pro niž je zásadním zdrojem příjmů prodej drog. Pokud se podaří povstalce odzbrojit a ukončit více než půlstoletí trvající konflikt, budou mít bezpečnostní složky více sil na potírání organizovaných zločineckých gangů, proti nimž již letos nasazují větší množství lidí.

Kolumbie je spolu s Peru největším světovým producentem kokainu a droga se odtud pašuje dvěma směry – přes Střední Ameriku do Spojených států nebo po moři do Evropy.

Podle Santose bylo letos při protidrogových operacích zadrženo či zlikvidováno přes 1100 členů zločineckých gangů. Proběhlo rovněž 312 zátahů proti nelegální těžbě zlata a dalších cenných kovů, která se v posledních letech stává druhým klíčovým zdrojem zisků kriminálních skupin.