Lvi zachránění z cirkusů se znovu učí být opravdovými lvy

Třiatřicet lvů zachráněných z jihoamerických cirkusů se pokouší začít nový život v Africe. Život, který odpovídá jejich druhu a který dosud neokusili. Narodili se totiž v zajetí a celý život strávili v řetězech a klecích. Ochránci zvířat prosadili jejich zabavení a našli pro ně nové útočiště v jihoafrické rezervaci. Skutečnou svobodu ale šelmy nepoznají ani tady. Po letech v zajetí by ji nemuseli přežít.

Horizont ČT24: Návrat lvů do Afriky (zdroj: ČT24)

Lev Iron strávil za železnými mřížemi celý život. A těžko mohl tušit, že během převozu do jižní Afriky to bylo naposledy. „Dostat ho z cirkusu byl zázrak, dostat ho ale až sem domů, je neuvěřitelné. Pro něj to skutečně znamená únik od trestu smrti,“ říká Tim Phillips z organizace Animal Defender International.

Spolu s dalšími dvaatřiceti lvy prožívá Iron mnohá poprvé. Poprvé je nejen v Africe, ale dokonce pod širým nebem a mezi stromy. „Tato zvířata až do dnešního dne nikdy nešla po trávě a po hlíně. Nikdy si k ní nepřičichla,“ dodává Phillips.

Návrat lvů do Afriky
Zdroj: Siphiwe Sibeko/Reuters

Převoz lvů do rezervace je završením dlouhé cesty nejen pro samotná zvířata, ale i pro jejich zachránce. Před deseti lety se v Peru a Kolumbii pustili do boje proti cirkusům, prosadili zákaz divokých zvířat v šapitó a 33 lvů odvezli do svých útulků. Od té doby pro ně hledali nový domov.

V soukromé rezervaci v jihoafrické buši mají lvi pro sebe pět tisíc hektarů. Zatím rozdělených do menších výběhů. „Zůstanou v nich šest měsíců až rok. To je jejich čas na přizpůsobení, který je nejzásadnější. Přišli z úplně jiného kontinentu, takže je musíme pozorně sledovat,“ upozorňuje zakladatelka centra Emoya Big Cats Sanctuary Savanah Heuserová.

Potravu si lvi sami obstarat nedokážou. Mnozí přišli v cirkuse o drápy a o zuby, dva jsou skoro slepí. S sebou si přinesli i pozůstatky vážných zranění. Jakmile si na sebe šelmy zvyknou, ošetřovatelé jim rozšíří a propojí výběhy.