Zika poškozuje mozek plodu u pětiny těhotných žen, varují vědci

Zika je nebezpečnější, než se dosud myslelo, varují brazilští vědci. Podle nich se objevuje nedostatečný vývin mozku plodu až u pětiny těhotných žen, které se zikou nakazily. Světová zdravotnická organizace (WHO) před týdnem oznámila, že virus je v Latinské Americe na ústupu.

Lékaři nedávno potvrdili souvislost mezi zikou a větším počtem dětí, které se narodily v Latinské Americe s mimořádně malým mozkem. Dosud se odhadovalo, že pravděpodobnost v případě nakažení dosahuje jednoho procenta, brazilští lékaři ale BBC řekli, že nějaké poškození mozku se objevuje u pětiny žen.

Studie zveřejněná v odborném časopise New England Journal of Medicine dokonce uvádí, že abnormality ukázalo 29 procent snímků provedených u dětí v děloze žen, které onemocněly zikou.

S virem je spojována rovněž vzácná porucha nervového systému – Guillain-Barrého syndrom. Ten může způsobit dočasné ochrnutí. Na ziku zatím neexistuje lék, nakaženým je doporučováno odpočívat a pít hodně tekutin.

Ziku přenáší hlavně komár druhu Aedes aegypti. Mezi lidmi se šíří z matky na plod, transfúzí krve a ojediněle i pohlavním stykem. První takový případ potvrdila o víkendu Kanada. O přenosu sexem už dříve informovaly například USA, Francie, Itálie, Chile či Argentina.

Prevence proti viru zika
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

WHO v současné době hlásí úbytek počtu případů v Brazílii a Kolumbii. Důvodem je pravděpodobně konec letního období v zemi a větší informovanost týkající se prevence. V Brazílii se virem nakazilo dosud více než 1,5 milionu lidí.

Většina nakažených necítí téměř žádné příznaky a nevyhledá lékaře, proto jsou počty udávaných případů velmi orientační. U jiných lidí se zika projeví podobně jako chřipka.

Epidemie viru zika postihla v posledním zhruba roce zejména Latinskou Ameriku. Ojedinělá onemocnění se objevila i v Evropě či v Asii. Nejvíce případů (asi 72 tisíc) zaznamenala Brazílie a asi 35 tisíc případů se objevilo v Kolumbii.