Den, kdy v Bílém domě vládne ironie: Obama se opřel hlavně do Trumpa

Den, kdy v Bílém domě vládne ironie (zdroj: ČT24)

Barack Obama se naposledy v úřadu zúčastnil večírku zpravodajů pokrývajících Bílý dům, což je tradiční setkání novinářů, politiků a celebrit, na kterém si hlava státu tradičně dělá legraci ze svého okolí i ze sebe. Letos si vzala na mušku hlavně demokratické a republikánské kandidáty na prezidenta, podle očekávání nejvíc Donalda Trumpa.

Jediný den v roce, kdy se Washington dokáže zasmát i sám sobě. Obama v narážce na příchod nového prezidenta řekl, že tenhle novinářský večírek nemusí být jen jeho posledním, ale posledním vůbec. „Konec republiky nikdy nevypadal líp,“ glosoval Obama.

Obama dělá všechno pro to, aby zbořil tradici, podle níž prezident v posledním roce nic nezvládne. Postěžoval si ale, že už ho neberou vážně ani v Británii. „V minulém týdnu přišel princ George na naše setkání v županu. To byla facka do tváře,“ řekl na setkání s novináři.

Verbální pohlavky rozdával na všechny strany i sám Obama - uchazeči o Bílý dům to schytali bez výjimky. I když Clintonové předpověděl nástupnictví v roli vrchního baviče, několikrát si rýpnul i do ní, třeba v narážce na její placené projevy pro velké banky.

„Je potřeba přiznat, že Trump strávil roky setkáváním se s lídry z celého světa: Miss Švédska, Miss Argentiny, Miss Azerbajdžánu,“ řekl na adresu dalšího z kandidátů. Obama se do Trumpa pustil už před několika lety. Tehdy mu miliardář naslouchal v sále, letos museli lavině sarkasmu na adresu otce čelit Trumpovi synové. „Je jedna oblast, kde by mohla být Donaldova zkušenost neocenitelná: zavření Guantánama. Trump toho totiž ví dost o tom, jak přivést nemovitosti u moře k bankrotu,“ řekl Obama.