Přes velikonoční příměří boje na východě Ukrajiny pokračují

Ukrajinská armáda a proruští separatisté z Donbasu na východě země se vzájemně obvinili z porušování klidu zbraní, dohodnutého koncem týdne v Minsku kvůli oslavám pravoslavných Velikonoc. „Během uplynulých 24 hodin separatisté ve 27 případech ostřelovali pozice ukrajinských obránců,“ praví se podle listu Ukrajinska pravda v armádním komuniké. „Donbas se zase ocitl pod palbou,“ tvrdí naopak povstalci podle serveru Novorossija.

 O případných ztrátách se však znepřátelené strany nezmínily. „Za posledních 24 hodin střelba neustává od soumraku do úsvitu, občas je slyšet rány i za bílého dne,“ vylíčil server a dodal, že tak ukrajinská armáda „plní“ minské dohody.

V hlavní povstalecké baště, Doněcku, mezitím vystřídaly bohoslužby v chrámech prvomájové průvody. Povstalecký předák Alexandr Zacharčenko ujistil o nevyhnutelném vítězství „dobra a světla nad zlem a temnotou“.

Ukrajinská armáda naopak tvrdí, že separatisté vedli palbu z minometů, granátometů a těžkých kulometů na doněckém úseku fronty a u azovského přístavu Mariupol. „Ukrajino, buď si jista, nepřítel neprojde,“ zapřisáhli se podle agentury Unian vojáci z fronty ve velikonočním poselství krajanům.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ty v zázemí trápí hlavně zvýšení cen plynu pro domácnosti, prakticky na dvojnásobek v případě vytápění plynem. Hlava ukrajinské řeckokatolické církve podle agentury Interfax-Ukrajina vybídla vládu, aby stejnou cenu za plyn, jakou má platit obyvatelstvo, uvalila i na náboženské organizace, které podle vládního nařízení mají platit zhruba polovic. „Církev musí snášet stejné útrapy jako její lid,“ vysvětlil Svjatoslav Ševčuk.  

Klid zbraní byl v Donbasu vyhlášen od počátku bojů v dubnu 2014 už osmkrát, ale ozbrojené střety s větší či menší silou dál pokračují. Zatím poslední krvavý incident se odehrál ve středu ve frontové obci Olenivka, kde zemřeli čtyři lidé a osm utrpělo zranění. Z odpovědnosti se vzájemně obviňují obě znepřátelené strany.

Podle nejnovější bilance OSN si konflikt na východě Ukrajiny od svého začátku v dubnu 2014 vyžádal 9333 mrtvých a dalších 21 396 zraněných. Za posledních pět měsíců tam přitom zemřelo 235 lidí.