Papež a americký viceprezident vyzvali svět k boji proti rakovině

Americký viceprezident Joe Biden a papež František vyzvali z Vatikánu k celosvětovému společnému úsilí v boji proti rakovině. Oba se ve Vatikánu účastnili konference o léčbě rakoviny a kmenových buňkách, kterou od čtvrtka do soboty pořádá papežská kongregace pro kulturu spolu s americkou nadací Stem for Life.

„Rakovina není národní problém, je to světový problém. Postihuje všechny rasy, všechna náboženství,“ prohlásil Biden, jemuž loni zemřel na rakovinu mozku šestačtyřicetiletý syn. Zároveň vyzval korporace, vlády i filantropy, aby zvýšili své příspěvky na boj s touto nemocí.

Biden stojí v čele kampaně nazvané Moonshot, podle programu Apollo, kterým Spojené státy dobyly v roce 1969 Měsíc. S podporou prezidenta Baracka Obamy se snaží od amerického Kongresu získat miliardu dolarů na výzkum rakoviny. Zatím ale vybojoval jen zlomek této částky. Do Vatikánu přiletěl z Iráku, kam přijel ve čtvrtek na předem neoznámenou návštěvu.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) onemocní každý rok asi 14 milionů lidí, každý rok zemře asi 8,2 milionu lidí. V Česku přibude ročně přes 80 tisíc nových onkologických pacientů a téměř 27 tisíc lidí s diagnózou nádorového onemocnění ročně zemře.

Vydáno pod