Bavorský tisk píše o nové uprchlické trase. Prý povede přes Česko

Po uzavření balkánské stezky se zvýšil počet běženců pašovaných do Bavorska přes Českou republiku. Tvrdí to list Passauer Neue Presse (PNP) a dokládá to několika příklady z tohoto týdne. Už ve čtvrtek varoval v rozhovoru poskytnutém webu Focus Online odborník na migraci Jochen Olten, že se Česko musí kvůli zpřísnění rakouské politiky připravit na silnější migrační tlak. Česká policie ale popírá, že by české území sloužilo pro migranty jako tranzitní.

Německá policie podle PNP očekávala, že pašeráci lidí po uzavření tzv. balkánské stezky z Řecka přes západní Balkán a Rakousko do Německa budou hledat nové trasy. Zadržení převáděčů na česko-německé hranici je podle zástupce spolkové policie v Bavorsku Franka Kollera zatím ojedinělé, vyskytuje se ale stále častěji. „Je to pro nás varování,“ uvedl Koller.

Podél hranice Dolního Bavorska a Čech, která se táhne v délce zhruba 80 kilometrů od Železné Rudy po Lipenskou přehradu, od pondělí němečtí policisté zjistili 14 případů převáděčství. Například v noci na středu nedaleko Freyungu ve dvou vozech, které na cestě z Česka řídili Slováci ve věku 39 a 47 let, policie našla sedm Syřanů: čtyři dospělé a tři děti. Ještě tutéž noc policisté zadrželi ve Freyungu dalších pět Syřanů a o několik hodin později narazili na skupinu 16 osob na silnici nedaleko hraničního přechodu Strážný-Philippsreut. Policie se domnívá, že je pašerák převezl přes hranici a poté vysadil na silnici.

Policejní mluvčí: Počty zajištěných cizinců na území ČR jsou takřka nulové

Podle české policie však nic nenasvědčuje tomu, že by se Česko stalo pro uprchlíky tranzitní zemí. Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová sdělila, že počty zajištěných cizinců na českém území jsou v posledních dnech v podstatě nulové.

Proti tvrzení německého tisku se ohradil i ministr vnitra Milan Chovanec: „Ihned jsem požádal policii o prověření těchto informací. Odpověď od policie je jasná. Tyto informace nejsou v žádném případě pravdivé. Nechápu, proč se v německém tisku objevují takové dezinformace, které se dle mého názoru blíží šíření poplašné zprávy,“ vzkázal Chovanec.  

Na rozdíl od Dolního Bavorska přiléhajícího k české hranici do Horního Bavorska s metropolí Mnichovem přichází stále nejvíce migrantů vlakem přes Itálii a Rakousko tzv. brennerskou stezkou, uvedl podle PNP Rainer Scharf, mluvčí spolkové policie v hornobavorském Rosenheimu.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Německu, ale i v Rakousku panuje obava, že v létě výrazně vzroste právě počet běženců, kteří se budou chtít do střední Evropy dostat z Libye přes Středozemní moře a Itálii. O této obavě se zmínil německý ministr vnitra Thomas de Maizière na společném jednání s novým rakouským kolegou Wolfgangem Sobotkou. 

Rakousko se na příchod většího počtu migrantů z Itálie připravuje, uvedl ministr Sobotka. „Připravíme zařízení na hranici, ploty ale stavět nebudeme, dokud si to situace nevyžádá,“ poznamenal s odkazem na připravované zpřísnění režimu na rakousko-italském hraničním přechodu v Brennerském průsmyku, jehož součástí by měl být i 370 metrů dlouhý plot a pět kontrolních stanovišť na dálnici a rychlostní silnici.

„Co se stane na Brenneru, je předně v rukou Itálie,“ dodal de Maizière a spolu se svým rakouským protějškem vyzval Řím, aby zahájil jednání s novou libyjskou vládou národní jednoty a zamezil opětovnému zvýšení počtu migrantů, kteří se do Evropy snaží dostat přes Středozemní moře. Balkánská stezka, přes niž loni putovaly statisíce migrantů, je podle de Maizièra „trvale uzavřená“. 

Uprchlíci v Německu
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Odborník na migraci z univerzity v západoněmeckém Osnabrücku Jochen Olten ve čtvrtek v rozhovoru poskytnutém zpravodajskému serveru Focus Online upozornil, že aktuální kroky rakouské vlády směřující k omezení počtu žadatelů o azyl povedou ke zvýšení migračního tlaku na další evropské země. Kromě Bulharska, Ukrajiny či Ruska podle něj jako tranzitní země na významu získá i Česká republika.

Německá krajní pravice pokračuje v atacích na ubytovny migrantů. Dělobuchy má i z Česka

Ubytovny pro žadatele o azyl jsou v Německu nadále terčem útoků. Jen letos zaznamenala policie 368 trestných činů namířených proti nim. S odvoláním na Spolkový kriminální úřad (BKA) o tom informovala agentura DPA. Za celý loňský rok bylo podobných deliktů 1031.

Motivem drtivé většiny letošních trestných činů namířených proti ubytovnám - od sprejování nenávistných nápisů na budovy po žhářské útoky - byl krajně pravicový názor pachatelů, uvedl Spolkový kriminální úřad. Z 368 případů jich extremisté spáchali 340, u zbylých 28 se to zatím nepodařilo prokázat ani vyvrátit.

Vyšetřovatelé podle listu Süddeutsche Zeitung považují za možné, že se v Německu začaly tvořit krajně pravicové zločinecké organizace či dokonce teroristické skupiny. Naznačuje to údajně fakt, že útoky se hromadí v určitých regionech, ale i to, že útočníci mají k dispozici výbušniny. Nejméně u dvou teroristických skupin se našly dělobuchy z České republiky, které měly sloužit k výrobě bomb. Na rozdíl od Německa lze totiž takové dělobuchy v Česku zakoupit bez zvláštního povolení.