Čína zpřísní kontrolu nad nevládními organizacemi ze zahraničí, čeká je policejní dohled

Události: Čína schválila kontroverzní zákon (zdroj: ČT24)

Čínský parlament odhlasoval kontroverzní zákon, který omezuje činnost zahraničních nevládních organizací. Zavádí nad nimi policejní dohled. Vláda prezidenta Si Ťin-pchinga oznámila, že tím chce předejít rozvracení státu.

Ani dosud nebyla práce zahraničních nevládních organizací v Číně snadná. Teď je ale čeká přímý policejní dohled. Bezpečnostní složky je budou moci vyslýchat, prohledávat byty a kanceláře a zabavovat spisy i vybavení. Nežádoucí skupiny mohou dát na černou listinu a působení jim úplně zakázat.

Zákon říká, že nevládní organizace nesmějí ohrozit národní bezpečnost a etnickou jednotu Číny. Jinými slovy, problematické jsou například aktivity týkající se Tibetu a Sin-ťiangu, kde žijí muslimští Ujgurové. Na zprávy o nich je Peking extrémně citlivý. Nežádoucí je také získávání nespecifikovaných státních tajemství a šíření informací, které mohou ohrozit stát.

obrázek
Zdroj: ČT24

Co vše je státní tajemství

Zákon konkrétně neříká, jakých informací se to týká. Záleží čistě na úsudku policie. Státní tajemství definuje tak neurčitě, že se za něj dá považovat skoro cokoli. A stát považuje za nebezpečné například i zprávy o pádu čínské burzy, kvůli nimž loni pronásledoval novináře.

Evropská unie zákon kritizuje. Podle ní vážně omezí práci mnoha skupin a ještě víc zbrzdí rozvoj občanské společnosti. Nevládní organizace spolupracují s čínskými intelektuály a sociálními skupinami, ale právně se pohybují v šedé zóně, kde jsou zranitelné. Jak to vypadá v praxi, Peking ukázal nedávno, když zatkl a deportoval Švéda Petera Dahlina za to, že školil obhájce práv.

Obsah schváleného zákona zatím nebyl zveřejněn. V jeho návrhu se nicméně uvádělo, že budou muset zveřejňovat své zdroje financování i na co finanční prostředky vynakládají, napsala agentura AFP.

V Číně v současnosti působí několik stovek nevládních organizací, které založili, řídí či financují cizinci. Jejich zájmy sahají od ochrany zvířat až po lidská práva.

Zahraniční nevládní organizace, které se podílejí na nelegálních aktivitách, jako je rozvracení státu či separatismus, budou zakázány.
Ze zprávy agentury Nová Čína

Čínský prezident Si Ťin-pching v poslední době zesílil kampaň proti aktivistům, kteří se zabývají lidskými právy, a dalším kritikům režimu. 

Agentura Nová Čína nicméně zdůraznila, že zákon rovněž některá dosavadní omezení odstraňuje. Platit již například nebude pětiletý limit pro působení nevládních organizací v zemi ani nařízení, které doposud povolovalo nevládním organizacím mít pobočku pouze v jediné lokalitě v Číně.