Napětí v Turecku: Sebevražedná atentátnice útočila v turisty oblíbené Burse

Sebevražedná atentátnice v severozápadním tureckém městě Bursa zranila třináct lidí. Sama přišla o život. Podle turecké agentury Dogan došlo k výbuchu poblíž slavné Velké mešity v Burse, kterou hojně navštěvují turisté. Jde už o pátý výbuch ve větším tureckém městě v tomto roce.

Turecká televize nejprve informovala o výbuchu plynu, později se ale ukázalo, že v Burse útočila sebevražedná atentátnice. Úřady mají fotografii, na níž je teroristka zachycena. Podle tureckého ministerstva zdravotnictví utrpělo zranění 13 osob, žádné ale není vážné.

Americké velvyslanectví v úterý varovalo své občany v Turecku před možnými teroristickými hrozbami v turistických oblastech. Turecko se stalo v posledním roce terčem několika teroristických útoků, k nimž se přihlásila organizace Islámský stát nebo kurdští rebelové.

Nedávné útoky v Turecku

  • Říjen 2015: Více než 100 lidí zemřelo při dvojnásobném sebevražedném atentátu během kurdského mírového shromáždění v Ankaře. Za útokem stále zřejmě Islámský stát.
  • Leden 2016: Dvanáct německých turistů zemřelo při sebevražedném atentátu v Istanbulu. Za útokem stál zřejmě Islámský stát. Dalších sedm osob zahynulo při sebevražedném útoku na policejní centrálu ve městě Diyarbakir.
  • Únor 2016: Osmadvacet lidí zemřelo při útoku na armádní konvoj v Ankaře.
  • 19. března 2016: Sebevražedný útočník zabil tři Izraelce a jednoho Íránce v obchodním středisku v Istanbulu.
  • 31. března 2016: Při útoku na autobusovou zastávku v převážně kurdském městě Diyarbakir zemřelo sedm osob.