Nálety proti IS cílí na sklady peněz. Už shořelo 800 milionů dolarů

Při náletech na peněžní sklady Islámského státu se dosud podařilo zničit více než 800 milionů dolarů (přes 19 miliard korun) v hotovosti. Oznámila to americká armáda. Podle Washingtonu „nejlépe financované hnutí teroristů“ tak kromě územní opory čím dál víc ztrácí i tu peněžní.

Přesné množství peněz vlastněných Islámským státem není známé. Loni poprvé přitom radikální hnutí oficiálně oznámilo svůj první rozpočet. Ten plní hlavně výnosy z obsazených ropných polí, výkupné a účinná daňová politika. Rozpočet měl údajně dosáhnout částky kolem 2 miliard dolarů s přebytkem 250 milionů. Od té doby však skupina ztratila značnou část naftových polí a čelí náletům mezinárodní koalice vedené USA.

Právě na sklady peněz se podle člena koaličního vedení Petera Gersteina soustředilo zhruba 20 náletů. Jak se armáda o množství zničených peněz dozvěděla, ale nesdělil. Například v jednom jediném domě v iráckém Mosulu se prokazatelně ukrývalo 150 milionů dolarů. „Ničíme místa, kde Islámský stát skladuje hotovost. Jeho peníze doslova shoří,“ potvrdil americký prezident Barack Obama.

Analytik: Bez peněz se Islámský stát zhroutí (zdroj: ČT24)

Ubývající jmění se podle Gersteina snaží islamisté řešit například masivním prodejem aut nebo krácení platů bojovníkům až o polovinu. Podle nově získaných interních dokumentů bere každý žoldák 50 dolarů měsíčně, stejnou částku dostává na každou manželku či sexuální otrokyni, na dítě 35 dolarů. Dříve to bylo dvakrát tolik. Oběžníky vojáky vyzývají, aby šetřili elektřinou a neužívali erární auta k soukromým cestám.

„Mají zřetelně nalomenou morálku, nejsou schopni splácet závazky ani bojovat,“ komentoval Gerstein. Až 90 procent dezercí bojovníků IS padá údajně na vrub finančních ztrát. Počet nových rekrutů IS se podle něj ztenčil zhruba na 200 za měsíc, oproti množství 1500 až 2000 z loňského roku. Odhady z února hovoří o aktuálním počtu zhruba 25 tisíc bojovníků v řadách IS.