Zoufalá Venezuela zkrátila pracovní dobu na dva dny v týdnu. Kvůli suchu a krizi

Venezuelané budou pracovat dva dny v týdnu (zdroj: ČT24)

Venezuelští zaměstnanci ve státní správě budou pracovat pouze dva dny v týdnu. Navrhuje to tamní vláda jako dočasné opatření kvůli omezení dodávek elektřiny. Přerušení na čtyři hodiny denně je reakcí na vážné sucho a pokles energie z klíčové vodní elektrárny. Šetřit proudem mají přitom i domácnosti. Prezident například radí ženám, jak se zkrášlit i bez fénu.

Pracovníci veřejného sektoru by měli chodit do práce pouze v pondělí a úterý – podle viceprezidenta Istúrize Aristobula do doby, než hospodářská krize skončí. Opatření se týká zhruba dvou milionů lidí. „Ve veřejném sektoru se nebude pracovat ve středu, čtvrtek a pátek kromě nezbytných úkonů,“ dodal viceprezident.

Klimatický jev El Nino se začíná dotýkat nejen životního prostředí, ale i ekonomiky jednoho z lidnatých států Latinské Ameriky. Země tak zoufale čeká na vysvobození v podobě srážek. Situaci dosud příliš nepomohly ani dřívější kroky – třeba omezení pracovní doby v nákupních centrech a výzva obchodníkům opatřit si i vlastní zdroje energie.

Kvůli úsporám energie již dříve vláda vyhlásila také volné pátky pro zaměstnance veřejného sektoru, prodloužila volno o Velikonocích či zavedla omezené dodávky vody. V Caracasu úřady pravidelně vyhlašují harmonogram, podle něhož mají obyvatelé jednotlivých čtvrtí vodu vždy jen v konkrétní dny v týdnu.

Kvůli kritickému nedostatku elektřiny se lidé musí obejít bez klimatizace nebo i fénu. „Brzy se vrátíme k svíčkám,“ prohlásila obyvatelka Caracasu Glenda Bolivarová.

Sucho a krize sráží Venezuelu (zdroj: ČT24)

Venezuela je ve výrobě elektřiny ze 60 procent závislá na vodních elektrárnách. Kvůli suchu se ale nyní hladiny přehrad ocitly na minimální provozní úrovni. Podle expertů šlo krizi zabránit, kdyby vláda investovala do údržby nádrží a dotáhla do konce plánovanou expanzi termoelektrických elektráren. 

Hlubokou ekonomickou krizi umocnil i výrazný propad cen ropy – hlavního vývozního artiklu Venezuely. V zemi s největšími prokázanými zásobami ropy na světě je nedostatek mnohých výrobků, včetně základních potravin. Loni klesla ekonomika Venezuely o 5,7 procenta, zatímco míra inflace dosáhla 180,9 procenta.

Socialistická ekonomika se tak dál propadá. Obchody jsou prázdné a hotely radí turistům, aby si toaletní papír přivezli s sebou. Brzy možná nebude ani nejoblíbenější nápoj Venezuelanů - největšímu pivovaru totiž dojdou v pátek suroviny. „Žádáme uvolnění zahraniční měny na platby našim dodavatelům,“ konstatoval zástupce společnosti Polar David Perez. 

Zemi nyní čekají dva mimořádně náročné týdny – musí vydržet do poloviny května, kdy začíná období dešťů.

Venezuelu postihlo rekordní sucho
Zdroj: Reuters