Kauza Breivik: Nelidské zacházení? Norsko se odvolá, samovazbu neukončí

Norský terorista Anders Breivik se ze samovazby jen tak nedostane. Norské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že se hodlá odvolat proti verdiktu tamního soudu, podle něhož je s masovým vrahem nelidsky zacházeno. Šéf věznice, do níž byl Breivik umístěn, prohlásil, že podmínky zadržování pravicového extremisty se zatím nezmění. Breivik zabil v červenci 2011 celkem 77 lidí.

Podle výroku soudu se Norsko dopustilo porušení některých norem zakotvených v evropské Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod. Porušilo prý především zákaz nelidského nebo ponižujícího zacházení či trestání. Soud kritizoval zejména držení pravicového extremisty v samovazbě.

Norsko bude muset uhradit Breivikovy výlohy na soudní řízení ve výši 331 tisíc norských korun (968 tisíc korun). „Požádal jsem generálního prokurátora, aby se proti rozsudku odvolal,“ oznámil v úterý norský ministr spravedlnosti Anders Anundsen.

Věznice Skien, kde je Breivik aktuálně umístěn
Zdroj: Reuters



Breivik může ve věznici Skien využívat tři místnosti – jednu ke spaní, druhou ke studiu a třetí ke cvičení. V cele má k dispozici televizi s DVD přehrávačem, PlayStation, počítač, ale nikoli přístup na internet. Může číst noviny, časopisy a knihy.

Přeživší střelby na ostrůvku Utoya Eskil Pedersen prohlásil, že ho rozhodnutí soudu „nejprve překvapilo a pak rozzlobilo a rozrušilo“. „Bylo to, jako by mě někdo udeřil do břicha,“ konstatoval svědek. Další přeživší, Bjorn Ihler, ale na Twitteru ocenil, že Norsko „má fungující soudní systém a dodržuje lidská práva i za extrémních podmínek“.

Podle prokuratury by terorista mohl plánovat s trestanci další útoky

Breivik dostal také nabídku, že by mohl hrát florbal se zaměstnanci vězení a šachy s dobrovolníky, což odmítl. Prokuratura jeho samovazbu hájí tím, že vězeň je nebezpečný a v kontaktu s ostatními trestanci by se mohl pokusit o plánovaní dalších útoků.

Masový vrah Anders Breivik
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters

Ředitel věznice Skien Ole Kristoffer Borhaug už avizoval, že chce se změnami podmínek Breivikova pobytu v káznici počkat na eventuální odvolací proces. Výrok soudu nepovažuje za kritiku věznice, ale za věc norského právního systému jako takového.

„Podmínky zadržování v oddělení s nejvyšším stupněm ostrahy jsou zakotveny v norském právním řádu a v něm je jasně uvedeno, že vězni na tomto oddělení nemají být v kontaktu se zadržovanými z jiných oddělení,“ prohlásil Borhaug.

„Pokud bude rozsudek potvrzen a dojde v jeho důsledku k úpravě v pravidlech, zvážíme změnu podmínek věznění (pro Breivika). Dokud se tak nestane, žádné změny nebudou,“ dodal ředitel věznice.

Jídlo je horší než mučení vodou, prohlásil pravicový extremista

Vrah si u soudu stěžoval kromě izolace také na používání pout, omezování korespondence, pravidelné prohlídky cely. Stát ho chce podmínkami vězení dohnat k sebevraždě, uvedl terorista. Breivikův obhájce dodal, že jeho klient trpí depresemi a cítí se osamělý, protože nemá kontakt s nikým jiným než se zaměstnanci věznice.

Pobouření u norské veřejnosti vyvolala především Breivikova stížnost na kvalitu vězeňského jídla. Studená káva a jídlo ohřívané v mikrovlnné troubě je podle pravicového extremisty „horší než waterboarding“, tedy způsob mučení navozující tonutí. Za nedůstojné označil také nutnost jíst plastovým příborem.