CNN natáčela v oblasti, kde Boko Haram zřejmě ukrývá unesené nigerijské dívky

CNN se vydala po stopách Boko Haram (zdroj: ČT24)

Od doby, kdy extremisté z Boko Haram unesli bezmála 280 studentek ze školy v severonigerijském Chiboku, už uplynuly více než dva roky. Ani po tak dlouhé době se nigerijské armádě nepodařilo dívky najít. Stopy zatím vedou do rezervace Sambisa ve státě Borno na severovýchodě Nigérie. Do stejných míst se vydal natáčet i štáb americké zpravodajské stanice CNN.

Radikálové z nigerijských milic Boko Haram unesli dívky 14. dubna 2014. Několika desítkám z nich se podařilo utéct, dalších 219 je ale stále nezvěstných. Naposledy extremisté o zajatých dívkách dali vědět na videu z konce loňského roku.

Cesta do Sambisy je lemovaná vypálenými vesnicemi

Velení milic a zřejmě i unesené dívky se pravděpodobně nachází v takzvaném Sambiském lese. Do rozlehlé oblasti se vydala i novinářka CNN. „Nigerijská vláda se snaží dobýt zpět toto území z rukou Boko Haram, ale Sambisa je jako pevnost,“ popisuje zpravodajka CNN Nima Elbagirová.

Po cestě do Sambiské přírodní rezervace se ukazují následky útoků Boko Haram. Extremisté v Bornu téměř nenechali kámen na kameni. Vesnice jsou vypálené, kdo nestihl utéct, byl odvlečen do otroctví, nebo zemřel. Někde jsou dokonce ještě vidět lidská těla v ohořelých autech. Milice Boko Haram na severovýchodě Nigérie a v okolních státech zabily už více než 20 tisíc lidí. 

Sambiská rezervace
Zdroj: CNN

Boko Haram počítá ztráty, častěji se uchyluje k sebevražedným atentátům

obrázek
Zdroj: ČT24

Nigerijská armáda se území ovládané extremisty snaží obklíčit a odstřihnout je od zásobování. Dobývat území se jí pozvolna daří i ve spolupráci s Nigerem, Čadem, Kamerunem a Beninem. Extremisté jsou sice oslabení a zastavili velké útoky, do akcí ale stále vysílají sebevražedné atentátníky.

V polovině března se dvě sebevražedné atentátnice odpálily na tržišti v Maiduguri v Bornu a zabily dvaadvacet lidí. Sebevražednými atentátnicemi jsou často právě zajatkyně Boko Haram. Jen za poslední dva roky unesli podle organizace Amnesty International teroristé z Boko Haram okolo dvou tisíc dívek a chlapců.

Unesené nigerijské dívky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod