Washington schválil vyslání dalších 250 armádních školitelů do Sýrie

Spojené státy pošlou do Sýrie dalších 250 vojenských specialistů, kteří mají pomáhat s výcvikem k boji proti organizaci Islámský stát (IS). Na zahraniční cestě v Německu to oznámil prezident USA Barack Obama. V Sýrii dosud působilo zhruba 50 specialistů z USA.

Specialisté se mají podílet na výcviku desítek bojovníků syrské umírněné opozice, kteří v zemi bojují proti ozbrojencům z Islámského státu. S výcvikem Spojené státy začaly koncem roku 2013 v Turecku. Na program původně vyčlenily asi půl miliardy dolarů (zhruba 12 miliard korun), ale několik desítek lidí, kteří jím prošli, se nebylo schopno účinně zapojit do bojů v Sýrii.

První skupina padesátky vycvičených příslušníků umírněné opozice odjela z Turecka do Sýrie loni v létě, ale během několika dní většinu zabila, nebo unesla radikální fronta An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě. Postupně část zajatců propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali. Američané poté program výcviku přepracovali a zhruba před měsícem oznámili jeho obnovení.

Islámský stát
Zdroj: REUTERS/Stringer/Files

Americký prezident také připomněl, že do boje proti IS se zapojili všichni členové Severoatlantické aliance, a to nejen přímým podílem na střetech, ale i snahou o humanitární pomoc Syřanům. Boj je podle Obamy úspěšný a daří se vytlačovat IS z území, které ovládá.

USA se do bojů v Sýrii zapojily spolu s několika arabskými zeměmi v září 2014, kdy začaly bombardovat tamní pozice IS. Americké letky využívají přítomnost raketové lodi i jihotureckou leteckou základnu Incirlik.

Asadův režim podporuje ze vzduchu Moskva. Sýrie a Rusko v pondělí podepsaly dohody v hodnotě 850 milionů eur (23 miliard korun), jejichž cílem je obnova syrské infrastruktury, uvedl syrský premiér Vaíl Halkí. „Ruská strana byla velmi chápavá, pokud jde o myšlenku obnovy infrastruktury. Podepsána proto byla celá řada dohod,“ prohlásil politik.

Vydáno pod