V srbských parlamentních volbách nejspíše dominovala strana premiéra Vučiče

Předčasné parlamentní a místní volby v Srbsku podle očekávání jasně vyhrála proevropská Srbská pokroková strana (SNS) premiéra Aleksandara Vučiče. Odhady výsledků zveřejněné bělehradským nezávislým Střediskem pro svobodné a demokratické volby (CESID) ukazují, že tato proevropská formace získala kolem 51 procent hlasů, což by jí ve 250členné sněmovně stačilo na pohodlnou většinu.

Druzí skončili s velkým odstupem socialisté s 12 procenty hlasů, výsledky se ale ještě mohou měnit, protože odhady jsou zatím založené na sčítání z 57 procent volebních okrsků.

Předčasné volby vyvolal sám 46letý premiér, který chtěl nechat občany potvrdit svůj mandát pro pokračování nezbytných, ale bolestivých reforem.

Vučić je v Srbsku velice populární, a proto zřejmě chtěl vyzkoušet i to, zda získá dostatečně velkou podporu pro sestavení jednobarevné vlády. SNS totiž měla poměrně komplikované vztahy s dosavadním koaličním partnerem - Socialistickou stranou Srbska (SPS) vicepremiéra Ivici Dačiče. Přesto analytici nevylučují, že Vučić SPS při sestavování kabinetu opět osloví.

Aleksandar Vučić
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Premiér už se prohlásil vítězem voleb a poděkoval voličům, že dali jeho straně důvěru dál vést vládu. „Budeme pokračovat na své evropské cestě a zároveň respektovat vztahy s našimi tradičními spojenci na východě - jako jsou Čína a Rusko,“ řekl premiér poté, co odhlasoval.

Úspěchem skončily volby pro v pořadí třetí Srbskou radikální stranu (SRS), která by se díky zisku sedmi procent hlasů měla do sněmovny vrátit po čtyřleté pauze. V kampani jí zřejmě výrazně pomohl nedávný zprošťující rozsudek Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) vynesený nad jejím ultranacionalistickým vůdcem Vojislavem Šešeljem.

Volební účast byla kolem 56 procent, tedy o něco málo vyšší než při předchozích volbách před dvěma lety.