Reaganův jeep zamířil na seznam technických památek

Na první pohled typický americký jeep. Tento je ale výjimečný a stal se teď nejnovějším přírůstkem Národního registru historických vozidel USA. Důvodem je jeho majitel. Vůz totiž patřil prezidentovi Spojených států Ronaldu Reaganovi, tedy muži, který se o pád komunistických režimů ve střední a východní Evropě zasloužil jako málokdo.

Pozoruhodná harmonie auta a majitele. Červený jeep několik desetiletí symbolizoval to, co Ronald Reagan sám miloval nejvíce – svobodu. Mužem číslo jedna byl na americké politické scéně v letech 1981–1989, v době, kdy se ve světě začaly otřásat základy poválečného bibolárního uspořádání.

„Vždy, když řídil svůj jeep tady po cestách, tak si musel říkat: Páni, kéž bychom mohli strhnout berlínskou zeď a dát ostatním lidem ten typ svobody, kterou zažívám na svém milovaném ranči,“ tvrdí kurátorka Reaganova ranče, Marilyn Fisherová.

Příběh netradičního přátelství stroje a vůdce Bílého domu

Reagan dostal tenhle jeep od své ženy v roce 1963 a využíval jej zejména při pobytu na „Rancho del Cielo“, svém ranči poblíž Santa Barbary. Právě tady strávil z osmi let v úřadu Bílého domu téměř celý jeden rok – a velkou část z toho za volantem.

Reagan vozil v jeepu psy, nářadí, ale i státní návštěvy (zdroj: ČT24)

Reagan ve svém nejoblíbenějším autě jezdil po ranči, prořezával stromy, keře a cesty pro koně. Nevozil v něm jen psy a nářadí, ale taky státní návštěvy. Anebo v jeepu poskytoval rozhovory sdělovacím prostředkům.

Prezidenti auta běžně řídit nemůžou, takže Reaganovi poskytoval tenhle automobilový veterán na ranči něco na způsob úniku před konvencemi a předpisy, které člověka v nejvyšší funkci svazují.

To, že se nyní jeep dostal na seznam technických památek, má zvýšit povědomí o tomto příběhu. Příběhu netradičního přátelství stroje a vůdce svobodného světa.