Astronaut Peake běžel ve vesmíru londýnský maraton

Londýnský maraton, který v neděli dopoledne odstartoval v britské metropoli, běžel ve vesmíru zároveň s dalšími účastníky i britský astronaut Tim Peake. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) musel využít běžeckého pásu a kvůli gravitaci byl připoután ve zvláštním postroji.

Tim Peake tradičních 42 kilometrů uběhl podle zatím neoficiálního času za 3 hodiny, 35 minut a 21 vteřin. Dole na Zemi obhájil prvenství v maratonu Keňan Eliud Kipchoge v druhém nejlepším čase všech dob 2 hodiny, 3 minuty a 5 vteřin. Pouhých osm sekund ho dělilo od dva roky starého výkonu krajana Dennise Kimetta z Berlína.

Peake, který se k posádce Mezinárodní vesmírné stanice přidal před čtyřmi měsíci, už před začátkem závodu uvedl, že nutný postroj se stane po čtyřiceti minutách velmi nepohodlným. Čtyřiačtyřicetiletý bývalý pilot RAF, který v roce 1999 uběhl londýnský maraton ve vynikajícím čase 3 hodiny 18 minut a 50 sekund, tentokrát vzhledem ke ztíženým podmínkám ve vesmíru nepředpokládal, že by opět podal tak kvalitní výkon.

Členové posádky ISS běhají na pásu povinně každý den dvě a půl hodiny, aby neztratili svalovou hmotu. Na ISS už maraton úspěšně zaběhla v roce 2007 Američanka Sunita Williamsová. Peakův výkon bylo možné sledovat prostřednictvím mobilní aplikace Runsocial.

Tim Peake je oficiálně první profesionální astronaut z Velké Británie, na ISS zastupuje Evropskou vesmírnou agenturu (ESA).

Na Mezinárodní vesmírné stanici pobývá od loňského 15. prosince, pokud půjde vše podle plánů, na Zemi se vrátí 5. června. Peake svůj twitterový účet pravidelně zásobuje unikátními záběry Země z výšky zhruba 400 kilometrů, ve které se ISS pohybuje.