Venezuela bude kvůli extrémnímu suchu vypínat elektřinu

V částech Venezuely, sužované hospodářskou krizí a vážným suchem, budou od příštího týdne na čtyři hodiny denně přerušeny dodávky elektřiny. Opatření má začít platit příští týden v nejlidnatějších státech země a platit by mělo čtyřicet dní.

Kvůli suchu bude Venezuela omezovat dodávky elektrické energie
Zdroj: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Socialistická vláda svaluje vinu za kritickou energetickou situaci na sucho způsobené fenoménem El Niňo. Hladina vody v nádrži Simóna Bolívara, jejíž voda pohání obří hydroelektrárnu, je mimořádně nízká.

Přerušení dodávek elektrické energie bude platit od pondělí v deseti z 24 federálních států a teritorií. Omezení dodávek umožní, aby se zastavil pokles vodní hladiny v klíčové přehradě, známé též jako Guri. Cílem je překlenout období do druhého květnového týdne, kdy začíná období dešťů.

„I nadále budeme poskytovat služby venezuelskému lidu. Toto omezení je nutnost. Je to nutná oběť,“ oznámil ministr energetiky Luis Motta.

Venezuela omezí dodávky elektřiny (zdroj: ČT24)

Socialistická vláda i přes svou snahu čelí útokům opozice. Podle té může za celou situaci výrazné podfinancování elektrické sítě. Vláda i prezident se ale brání. Všichni, včetně občanů teď podle ní dělají maximum.

„Tohle řešení celou situaci výrazně zlepší. Žádám proto všechny, včetně všech politiků, o větší spolupráci. V nejbližších dnech pochopíte, proč jsme zvolili toto řešení,“ uvedl venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Venezuelu sužuje rekordní sucho
Zdroj: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Venezuela je v posledních letech v hluboké ekonomické krizi, kterou umocnil výrazný propad cen ropy - hlavního vývozního artiklu Venezuely. V zemi s největšími prokázanými zásobami ropy na světě je nedostatek mnohých výrobků, včetně základních potravin. Loni klesla ekonomika Venezuely skoro o šest procent a inflace dosáhla více než 180 procent.