Rána Erdoganovi: Soud zrušil verdikt nad stovkami údajných pučistů

Turecký nejvyšší odvolací soud zrušil verdikt nad 275 lidmi, kteří měli plánovat puč. Desítky důstojníků, novinářů, právníků i akademiků byly shledány vinnými v roce 2013 a dostaly doživotní trest. Vyšetřování začalo v roce 2007 a mnozí ho chápou jako mocenský souboj mezi vládou tehdejšího premiéra Erdogana a armádou. Podle odvolacího soudu ale dosud nebyla prokázána existence tajné sítě zvané Ergenekon.

Odvolací soud shledal několik dílčích nedostatků v původním řízení, včetně nezákonného sledování a razií. Rozhodnutí podle agentur otevírá cestu k opakování procesu či osvobození odsouzených.

Vyšetřování údajné ultranacionalistické sítě nazývané Ergenekon začalo v červnu 2007, kdy policie v Istanbulu objevila sklad zbraní a výbušnin. Turecké úřady poté zahájily vyšetřování údajného puče a soud s první skupinou „spiklenců“ začal v říjnu 2008.

Obžalovaní prý chtěli v zemi vyvolat chaos a za pomoci nelegálních demonstrací, vražd a útoků proti bezpečnostním silám svrhnout vládu proislámské Strany spravedlnosti a rozvoje.

Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Potrestáni byli i někdejší vysocí představitelé armády: kromě bývalého náčelníka generálního štábu armády Ilkera Basbuga dostal doživotí například také generál ve výslužbě Veli Küçük. Doživotní trest by si měl odpykat i novinář a spisovatel Tuncay Özkan, předseda malé levicové Strany pracujících (IP) Dogu Perinçek dostal 117 let vězení.

Basbug, který řídil tureckou armádu mezi lety 2008 až 2010, se dostal z vězení v březnu 2014, kdy rozsudek zrušil ústavní soud s odvoláním na právní formality. Basbug měl být původně vyslýchán v kauze webových stránek, které dehonestovaly současnou vládní stranu a premiéra, skončil ale ve vazbě a byl obviněn z pokusu o vojenský převrat. Obvinění označil za absurdní.

Takzvaná kauza Ergenekon se v Turecku chápe jako souboj o moc mezi Erdoganovou vládní Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP), která vznikla ze zrušené proislámské strany, a někdejším sekulárním vedením země, v němž měla hlavní slovo armáda.

Podle Erdoganových odpůrců se premiér snažil omezit vliv armády, která mezi lety 1960 a 1997 odstranila celkem čtyři civilní kabinety.

Vydáno pod