Golany jsou „červená čára“, zůstanou naše, sdělil Netanjahu Putinovi

Golanské výšiny jsou „červená čára“ a zůstanou nedílnou součástí Izraele. Při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě to prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Šéfovi Kremlu slíbil, že udělá vše pro to, aby se radikální šíitské hnutí Hizballáh nedostalo k moderním zbraním, a zabrání teroristům v bojích na Golanech.

Politici řeší v Moskvě vojenskou koordinaci obou zemí na Blízkém východě. Rusko v posledních měsících pomáhalo ze vzduchu syrskému režimu.

„Izrael má zjevné a pochopitelné nepřekročitelné meze, spjaté s naší bezpečností. Za prvé děláme vše, abychom zabránili předání supermoderních zbraní do rukou Hizballáhu, a za druhé děláme vše, abychom zabránili vytvoření nové fronty teroru proti nám na Golanských výšinách,“ konstatoval Netanjahu.

Podle něj se nelze vrátit do dob, kdy byly izraelské osady ostřelovány z Golan. Oblast proto zůstane součástí Izraele, ať už v rámci nějaké dohody, nebo i bez ní.

Hranice se měnit nebudou, oznámil o víkendu izraelský premiér

Asad nedávno označil za jednu z podmínek mírového řešení syrské války mezinárodní prohlášení Izraelem okupované části Golan jako výsostně syrského území. Netanjahu ale o víkendu zdůraznil, že hranice se měnit nebudou a že je načase, aby svět konečně uznal svrchovanost Izraele nad Golanami.

Syrské ministerstvo zahraničí si pak na slova předsedy izraelské vlády stěžovalo generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi a Radě bezpečnosti.

Izraelská armáda na Golanských výšinách
Zdroj: ČTK/AP/Ariel Schalit

Izraelský prezident Reuven Rivlin požádal Rusko o návrat mírové mise OSN na Golany. „Ruská média připomínají, že Rusko a Izrael spolupracují mnohem těsněji než dříve, přesto je Moskva v otázce podpory Izraele velmi zdrženlivá. Jednání v Kremlu může ovlivnit i postoj Spojených států, které se na spolupráci Moskvy a Tel Avivu dívají spíš rozpačitě,“ podotkl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Větší část Golanských výšin Izrael obsadil před téměř půlstoletím po šestidenní válce a později anektoval. Mezinárodní společenství tento krok neuznalo. Sýrie kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrů čtverečních, Izrael okupuje 1200 čtverečních kilometrů.

Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, jež střeží mezinárodní pozorovací mise OSN (UNDOF). Na izraelské straně působí v rámci UNDOF také několik českých vojáků.