Ruské filmy na Ukrajině dohrály. Alespoň ty „po Krymu“

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal zákon, který na Ukrajině zakazuje vysílat ruské filmy vyrobené od začátku roku 2014. Milník souvisí s dobou, kdy Rusko anektovalo Krym. Zákon má posílit národní bezpečnost Ukrajiny a snížit separatistické nálady ve společnosti, slibují si jeho tvůrci. Šéf ruské poslanecké sněmovny už kroky Kyjeva přirovnal k nacistické praxi.

„Patrně stačí počkat, až na náměstích hlavního města Ukrajiny a v dalších městech začnou pálit zakázané knihy. Tehdy nastane naprostá shoda s (nacistickou) třetí říší,“ řekl o zákazu předseda dolní komory ruského parlamentu Sergej Naryškin. Vybídl ruské televize, aby naopak více vysílaly filmy natočené podle předloh ukrajinských autorů.

Ukrajinský zákaz se podle agentury TASS týká nejen filmů, ale i seriálů a jiných pořadů. Zákon zakazuje „distribuovat a vysílat filmy obsahující popularizaci či propagandu orgánů agresora a jejich počínání“, poznamenal list Ukrajinska pravda s tím, že agresorem je míněno Rusko. Zákaz se vztahuje na všechny takto natočené filmy po 1. srpnu 1991, kdy se začínal rozpadat Sovětský svaz, a to bez ohledu na zemi výroby.

Ukrajinci už nové ruské filmy neuvidí

V případě snímků neobsahujících popularizaci či propagandu se zákaz nově týká i „vysílání filmů, vytvořených fyzickými či právnickými osobami státu-agresora po 1. lednu 2014“. Státní agentura pro kinematografii dotčeným snímkům odebere vysílací povolení.

Na ukrajinské „černé listině“ figurují desítky ruských umělců, včetně režisérů Olega Tabakova a Pavla Lungina. Podle úřadů ohrožují národní bezpečnost, a mají do země zakázaný vstup. Novelu zákona o kinematografii přijal ukrajinský parlament na konci března hlasy 237 z 351 přítomných poslanců.

Řada ruských filmů a seriálů byla na Ukrajině zakázaná už dříve. Cenzura, jak loni psal ruský tisk, postihla i ruský televizní seriál, ve kterém se v epizodní roli mihla tehdy jedenáctiletá Porošenkova dcera. Seriál ukazoval v příznivém světle ruskou policii.