Bránu do Evropy jim otevřela papežská milost. Asi zázrak, zatím migranti stěží věří

Z války do kultrurního centra Evropy – díky milosti papeže (zdroj: ČT24)

První nesmělé dny v Římě má za sebou trojice rodin, kterým otevřel dveře do vysněné Evropy papež František. Odcestoval s nimi po – údajně – náhodném výběru v sobotu z řeckého ostrova Lesbos, kam přijel vyjádřit solidaritu a naději s uprchlíky. Svému štěstí se dvanáctka šťastlivců podle vlastních slov zatím učí věřit.

To, že náhodný los padl v sobotu při papežově návštěvě Lesbu právě na ně, se zoufalým Syřanům nejdřív zdálo jen málo uvěřitelné. „Nemohl jsem tomu uvěřit. Když jsme nastoupili do letadla, neseděli jsme vzadu, ale hned vedle papeže. Několikrát nás uvítal,“ popisuje šťastný Syřan Ahmed.

Zmíněné rodiny stihly přijet na Lesbos ještě před tím, než začala fungovat dohoda Evropské unie a Turecka – podle ní mají být do Turecka vráceni všichni migranti, kteří se dostanou do Řecka ilegálně. Dvě rodiny pocházejí z Damašku, zbývající z města Deir Ezzor. Jejich původní domovy v Sýrii lehly podle Vatikánu pod náporem bomb. Výběr rodin se prováděl v rámci losování.

Vatikán odmítá, že by šlo o nepřímou kritiku Bruselu a Ankary za dohodu o přerozdělování. „Tohle není politicky motivovaný čin ovlivněný dohodou Turecka a Evropské unie, o tom nic nevím, jen jsem to viděl v novinách,“ řekl František novinářům během návratu do Vatikánu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle svého vyjádření převzal Vatikán nad rodinami zodpovědnost. Prozatím si budou zvykat na evropský způsob života v církevní komunitě Sant'Egidio. Ta funguje v Římě od roku 1968 a v současnosti má 60 tisíc členů. Její centra fungují ve více než 70 zemích po celém světě.

Papežovo solidární gesto ocenil vysoký komisař OSN pro uprchlíky Fillippo Grandi a označil jej za silný příklad solidarity.

Lesbos v současnosti soustřeďuje tisíce migrantů, kteří kvůli válce a chudobě odešli ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu i dalších zemí. Naděje i životy dalších se utápí ve Středozemním moři během riskantní plavby v přeplněných lodích. Jen za minulý týden zahynulo podle OSN ve vodách Středomoří pět stovek migrantů.

Uprchlíci připlouvají na řecké ostrovy
Zdroj: Reuters

Neštěstí je podle znalců patrně jednou z nejhorších tragédií v oblasti v rámci nynější uprchlické krize. Před rokem se při havárii u libyjských břehů utopilo pravděpodobně přes 800 lidí.

Pro běžence nyní kvůli březnové dohodě EU a Ankary přestává být atraktivní cesta do Evropy přes Řecko. V zemi po uzavření hranic balkánských států uvízlo několik desítek tisíc migrantů. O něco větší ruch tak nyní panuje na trasách přes Středozemní moře, kudy míří běženci zejména z Egypta a Libye do Itálie. Italská pobřežní stráž v minulém týdnu ve Středozemním moři zachránila přes 2000 běženců.