Z Bratislavského hradu se stává kýč, stěžují si aktivisté

Emoce kolem přestavby Bratislavského hradu (zdroj: ČT24)

Pro jedny věrná tvář původní podoby, v očích druhých vznikající kýč, co si nezadá s Disneylandem. Nad přestavbou Bratislavského hradu se parlament a aktivisté zkrátka neshodnou. Celý hradní areál má do roku 2017 získat podobu, jakou měl v období panování císařovny Marie Terezie.

Přestavba Bratislavského hradu znovu budí vášně. Její odpůrci z občanského sdružení teď kritizují vnější podobu, kterou historicky cenná lokalita získává. Památku spravuje slovenský parlament, který oponuje, že jí naopak vrací původní vzhled.

Například replika barokní zahrady si už vysloužila několik nelichotivých přezdívek. Kvůli malému podílu zeleně se jí říká skatepark nebo bazén. Vysokou stěnu, která zahradu odděluje od zbytku areálu, zase kritici překřtili na slovenskou zeď nářků.

Přestavbu má na starosti slovenský parlament. Jeho vedení nyní slibuje, že výsledek bude podstatně jiný. „Momentálně sázíme trávníky, stromy, květiny. Ta zahrada bude vypadat úplně jinak. Hlavně od začátku říkáme, že si nikdo nevymyslel, co v té zahradě bude. Je to přesná replika francouzské barokní zahrady z roku 1778,“ zmínila mluvčí parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Aktivistům také vadí, že na celém hradním kopci neproběhl detailní archeologický průzkum. Podle některých indicií se v tomto prostoru před 21 stoletími rozkládalo obrovské keltské město. Například slovenský parlament podle všeho stojí na místě tehdejšího pohřebiště.

Kritici si stěžují, že politici neberou ohledy na výtky veřejnosti. Parlament oponuje, že se jen drží dlouhodobého plánu historizující přestavby. Aktivisté chtějí proti podobě areálu bojovat dál.