New York patří favoritům. Clintonová a Trump jsou zase o kousek blíž prezidentským volbám

Primárky v New Yorku nepřekvapily. Vyhráli favorité Clintonová a Trump (zdroj: ČT24)

Primárky ve státě New York nepřekvapily a nejvíce delegátů si připsali favorité obou stran – za demokraty Hillary Clintonová a za republikány Donald Trump. Oba tak ukončili sérii porážek v řadě menších států. Clintonová má ale přece jenom mnohem pohodlnější náskok, Trumpova cesta k nominaci do listopadových prezidentských voleb je mnohem komplikovanější.

Velká část voličů Hillary Clintonové pochází z New Yorku jako města a jeho okolí, kdežto voliči Bernieho Sanderse se rekrutují spíš z těch oblastí venkovských, menších měst. A zajímavé je, že Donalda Trumpa také volili lidé mimo město New York. V jeho případě je to paradoxní právě proto, že se tolikrát vyjádřil v tom smyslu, že Manhattan je jeho domov a je to město, kde vlastí řadu nemovistostí.
Martin Řezníček

Clintonová z téměř 99 procent odevzdaných hlasů získala 57,9 procenta, pro Sanderse hlasovalo 42,1 procenta demokratických voličů. „Vítězství je na dosah,“ prohlásila Clintonová o vyhlídkách na svou nominaci na shromáždění svých stoupenců. Z 291 demokratických delegátů a superdelegátů z New Yorku jich získala nejméně 169, Sanders může počítat s přinejmenším 104 delegáty.

Exministryně zahraničí, která ostatně stát New York už dvakrát zastupovala v Senátu amerického Kongresu, se mohla opřít o tradiční podporu své strany v největším americkém městě a o přízeň newyorské černošské komunity. Problémem pro Clintonovou jsou ale na druhou stranu mladí lidé, kteří bývalé první dámě nevěří a naděje vkládají spíš do „demokratického socialisty“ Bernieho Sanderse. 

„Bernieho Sanderse volí mladí nejenom proto, že je to onen protestní hlas, ale protože ztělesňuje jinou politiku, než kterou představuje Hillary Clintonová. Politika, kterou prosazuje Sanders, je politika s menším vlivem velkých korporací na politickou strukturu země, na politické kampaně, na financování politických stran,“ dodává zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček.

Poslední průzkumy veřejného mínění ukazovaly, že rodák z Brooklynu Sanders se Clintonové v New Yorku nebezpečně blíží. Podle médií by porážka Clintonové v New Yorku byla pro političku katastrofou. Sanders ale po newyorských primárkách řekl, že „bude bojovat až do konce“.

Clintonová má podle propočtu AP po primárkách v New Yorku podporu celkem 1893 delegátů včetně takzvaných superdelegátů (kteří nejsou vázáni výsledky primárek), Sanders jich má 1180. K získání prezidentské nominace Demokratické strany musí mít kandidát 2383 delegátů a superdelegátů.

Cruz v New Yorku pohořel

Trump získává v New Yorku po sečtení téměř všech odevzdaných hlasů z 95 možných delegátů nejméně 89. Druhý je John Kasich s nejméně třemi delegáty, zatímco hlavní Trumpův soupeř Ted Cruz nezískal delegáta ani jednoho. Konečné výsledky podle neoficiálního propočtu portálu The Green Papers přinesou Kasichovi ještě další dva delegáty a Trumpovi jednoho.

„Získat většinu hlasů za situace, kdy v tom boji stále zůstávají tři lidé, je skutečně nebývalý úspěch. Obzvlášť po několika klopýtnutích na Trumpově straně a na straně jeho kampaně v posledních týdnech,“ dodává Řezníček.

V tuto chvíli republikáni čekají, jestli Trumpovi dojde šťáva, tedy jestli se mu podaří, nebo nepodaří získat dostatečný počet delegátů ještě konventem.
Miloš Gregor
politolog Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

Republikánští delegáti se ve státě New York přidělují podle zásady, že vítěz bere většinu. Protože Trump získal 60,5 procenta hlasů, obdržel všech 14 delegátů, kteří jsou přerozdělováni podle výsledků z celého New Yorku. Stát je dále rozdělen na 27 kongresových okrsků, ke kterým se vážou vždy tři delegáti. Ve 23 okrscích obdržel Trump přes 50 procent hlasů, čímž si zajistil všechny tamní delegáty, ve zbytku této hranice nedosáhl, proto se musí s Kasichem podělit.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org

Kasich, který si podle dosavadních výsledků ze všech třech zbývajících republikánských kandidátů vede nejhůře, v New Yorku získal 25,1 procenta hlasů. Pro Cruze hlasovalo 14,5 procenta voličů.

Trump po volbách v New Yorku řekl, že pro Cruze už je matematicky nemožné získat republikánskou nominaci ziskem většiny delegátů. „Už to v podstatě žádný souboj není,“ prohlásil Trump na vítězném shromáždění ve svém mrakodrapu Trump Tower na Manhattanu.

Sám Cruz si ale už před hlasováním uvědomoval, že v New Yorku moc šancí nemá. „Uvědomujeme si, že je to domovský stát Donalda Trumpa, povede si v New Yorku dobře,“ uvedla Cruzova kampaň před začátkem primárek. Senátor za Texas se tak rozhodl strávit noc v Pensylvánii, kde budou primárky za týden a kde podle posledních průzkumů jeho obliba začala po dosavadním růstu klesat.

V případě, že nikdo z republikánských kandidátů nedosáhne většiny, jsou počty delegátů směrodatné jen pro první kolo sjezdových voleb; v dalších kolech mohou postupně delegáti hlasovat pro kohokoli jiného. Většina republikánských vůdců a aktivistů Trumpa jako kandidáta nechce a sázejí na to, že na konferenci se bude poprvé po zhruba 40 letech o prezidentském kandidátovi hlasovat.

Ani jasné vítězství v New Yorku nemusí realitnímu magnátovi Trumpovi stačit, aby do červencové republikánské konference získal 1237 delegátů potřebných k automatické nominaci Republikánské strany do prezidentských voleb. Po úterních primárkách má 845 delegátů, Cruz 559 a Kasich 147.

Hlas pro sebe

Oba favorité  prezidentských primárek Clintonová a Trump hlasovali v New Yorku mezi prvními. Miliardář, který hlasoval na Manhattanu nedaleko své vlastní výškové budovy Trump Tower, řekl, že je pro něj čest hlasovat pro sebe sama.

Novináři si všimli, že hlasovat pro svého otce nemohly dvě z pěti Trumpových dětí, protože si včas nevyřídily voličský průkaz. Přítomným žurnalistům miliardář sdělil, že pro republikánské voliče je nepochybně v New Yorku snadné vybrat toho správného kandidáta. „Dopadneme určitě dobře, nevypadá to špatně,“ konstatoval ještě před výsledky.

Clintonová se svým manželem, bývalým prezidentem Billem Clintonem, hlasovala ve svém bydlišti v příměstské obci Chappaqua severně od New Yorku.  

Voliči, kteří volit nemohli

Primárky v New Yorku, respektive průběh hlasování, ale bude vyšetřovat kontrolní úřad. Podle všeho totiž došlo k řadě pochybění. Šéf úřadu Scott Stringer řekl, že má zprávy o volebních místnostech, které neotevřely včas a nebyly schopny voličům sdělit, kdy otevřou. Pracovníci v řadě volebních místností nebyli schopni ovládat hlasovací zařízení, podávali rozporné informace a směrovali voliče na nesprávná místa.

Zvláště znepokojivé jsou podle Stringera častá obvinění z odstraňování oprávněných voličů ze seznamů registrovaných voličů a jejich nesprávné přiřazování k jednotlivým stranám. Jako doklad rozsahu problému šéf úřadu uvedl newyorskou čtvrť Brooklyn, kde za pět měsíců od loňského listopadu počet registrovaných voličů demokratů podle něj nevysvětlitelně klesl o 120 tisíc lidí.