Kohl přijal ve svém domě Orbána, CDU v tom vidí útok na Merkelovou

Maďarský premiér Viktor Orbán přijel navštívit bývalého německého kancléře Helmuta Kohla. Kohlova kancelář zdůraznila, že návštěva má čistě soukromý charakter. Část Křesťanskodemokratické unie (CDU), jejímiž členy jsou Kohl i současná kancléřka Angela Merkelová, s ní přesto nesouhlasí. Orbán je dlouhodobým kritikem politiky Merkelové v migrační krizi.

Orbán dorazil do Kohlova domu v západoněmeckém Ludwigshafenu s velkou kyticí. Při příjezdu s nikým nemluvil. Politici neplánují vystoupit společně před novináři, Kohlova kancelář pouze chce po schůzce vydat tiskové prohlášení.

Orbán poznamenal, že mu setkání s Kohlem připomnělo setkání s bývalým papežem Janem Pavlem II. „Jeho duch a pozornost jsou stále tady, ale jeho tělesný stav mu už neumožňuje vše vyjádřit,“ řekl maďarský premiér.

Kohl a Orbán jsou dlouho přátelé a spojuje je i pohled na uprchlickou krizi. Před několika dny Kohl u příležitosti maďarského vydání své knihy Z obavy o Evropu (Aus Sorge um Europa) kritizoval otevření hranic pro běžence a uvedl, že Evropská unie nemůže přijmout miliony lidí v nouzi z celého světa. Maďarsko loni jako první stát EU začalo budovat na své hranici ploty, aby uprchlíky zastavilo.

Viktor Orbán přijel navštívit Helmuta Kohla
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Část CDU proto považuje Orbánovu návštěvu u Kohla za útok na Merkelovou kvůli její vstřícné pozici k běžencům, odmítání vytvářet hraniční ploty uvnitř EU a požadavku společného unijního řešení migrační krize. Maďarská vláda dokonce podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung vydala prohlášení, že Orbánova cesta do Německa není míněna jako urážka kancléřky.

Vydáno pod