AP získala Pulitzera za reportáže o zotročených rybářích v Asii

Hlavní kategorii letošních Pulitzerových cen ovládli novináři agentury Associated Press (AP) za reportáže o zotročování rybářů v jihovýchodní Asii. Mezi další vítěze patří například reportéři listu Los Angeles Times za články o masakru v kalifornském San Bernardinu. Oceněny byly rovněž fotografové agentury Reuters a deníku The New York Times za snímky na téma migrační krize v Evropě.

AP si odnesla cenu za službu veřejnosti za sérii reportáží nazvanou „Dary moře od otroků“, v níž novináři riskantním způsobem pronikli do prostředí rybářů v jihovýchodní Asii, kteří jsou proti své vůli drženi a zneužíváni na otrockou práci při výlovech mořských živočichů. Reportéři popsali, jak toto jídlo putuje až na americký trh a jejich články vedly k osvobození více než 2000 lidí.

V dalších novinářských kategoriích byl oceněn například list The Washington Post za obsáhlou databázi popisující případy střelby amerických policistů na podezřelé z trestných činů, reportérka The New York Times za články o krutostech páchaných na afghánských ženách či fotoreportér deníku The Boston Globe za snímky zneužitého chlapce.

Jako nejlepší karikaturu porota vyhodnotila dílo Jacka Ohmana z listu Sacramento Bee. Malba s názvem „Neplánované rodičovství“ zachycuje postavu s hlavou slona na gynekologii. Lékař jí při ultrazvuku oznamuje, že porodí republikánského uchazeče o Bílý dům Donalda Trumpa. Právě slon je tradičním symbolem Republikánské strany v USA.  

Vítězná karikatura Jacka Ohmana
Zdroj: ČTK/AP/Sacramento Bee/Jack Ohman

Univerzitní porota ceny uděluje na doporučení předních novinářů a dalších osobností. V každé kategorii dostane vítěz 10 tisíc dolarů (250 tisíc korun). Výjimkou je hlavní kategorie za službu veřejnosti, která je oceněna zlatou medailí. Vedle novinářských cen se každoročně předávají i ocenění v uměleckých kategoriích.

Cenu za nejlepší divadelní hru získal muzikál Hamilton, jehož autorem je americký dramatik Lin-Manuel Miranda a který zachycuje osudy prvního amerického ministra financí Alexandera Hamiltona.

Za nejlepší prozaickou knihu byla označena zpověď vietnamského přistěhovalce do USA nazvaná Sympatizér, jejímž autorem je Američan vietnamského původu Viet Thanh Nguyen.

V kategorii literatury faktu zvítězila kniha Černé prapory: Vzestup ISIS, v níž Joby Warrick popisuje cestu od irácké války k úspěchu takzvaného Islámského státu.

Hlavní cena za literaturu faktu
Zdroj: ČTK/AP