Slavný Koh-i-noor získali Britové jako dobrovolný dar, zní z Indie

K blížícím se 90. narozeninám Alžběty II. přichází z Indie nečekaný dárek. Tamní vrchní prokuratura totiž tvrdí, že legendární diamant Koh-i-noor, nyní součást britských korunovačních klenotů, neputoval z Indie do monarchie násilně, ale šlo o dobrovolný dárek jednoho z vládců provincie Paňdžáb. Prohlášení tak výrazně oslabuje úsilí aktivistů, kteří požadují jeden z nejznámějších šperků světa vrátit zpět.

Diamant putoval z Indie do Británie v polovině 19. století. „Byl darován dobrovolně Randžítem Singhem Britům jako kompenzace za pomoc v sikhských válkách. Koh-i-Noor není kradeným předmětem,“ uvedl podle britského listu The Guardian před soudem zástupce generálního prokurátora Randžít Kumár.

Paňdžábský vládce Randžít Singh zemřel v roce 1839 a podle některých zdrojů diamant odkázal hinduistickému chrámu. Podle jiných ho zdědil jeho syn, který ho jako desetiletý v roce 1849 spolu s královstvím postoupil Britům. Historické území Paňdžáb je dnes rozdělen mezi Pákistán a Indii.

Diamant Koh-i-Noor, v překladu Hora světla, má 106 karátů a je součástí britských korunovačních klenotů. Již několik dekád na něj vznáší nároky právníci z Indie, Pákistánu, Íránu či Afghánistánu. Nalezen byl asi ve 13. století v Indii a pak prošel rukama několika vládců.

V současném slyšení požaduje jeho vrácení do Indie tamní nevládní organizace All India Human Rights & Social Justice Front. Loni v prosinci předal soudu v pákistánském městě Láhaur petici pákistánský právník Džavaid Ikbál Džafrí, který rovněž požaduje vrácení kamene po britské královně Alžbětě II.

Současný britský premiér David Cameron v roce 2010 při návštěvě Indie prohlásil, že diamant zůstane v Británii. „Pokud bychom jednou řekli ano, pak bychom také někdy mohli najít prázdné Britské muzeum,“ řekl Cameron s odkazem na britskou koloniální minulost.

Drahokam nosila původně královna Viktorie jako součást náramku. Do koruny byl poprvé zasazen před korunovací královny Alexandry, manželky Eduarda VII., v roce 1902. Devět let nato byl vložen do koruny královny Marie a konečně v roce 1937 do koruny Alžběty, matky dnešní britské královny. Na veřejnosti se naposledy objevil na rakvi královny matky při pohřbu v roce 2002. Stane-li se králem princ Charles, měla by diamant veřejnost vidět v koruně na hlavě jeho manželky Camilly.