Každý den na kafe s Putinem. Krasnojarský podnik vzdává hold prezidentovi

Krasnojarská kavárna sází na čisté vlastenectví (zdroj: ČT24)

Popularita Vladimira Putina v Rusku neupadá. Jeho kult plodí bezpočet triček, oslavné písně, parfémy a naposledy třeba novou kavárnu, kterou mu zasvětili jeho fanoušci v sibiřském Krasnojarsku.

Ačkoliv dělí sibiřský Krasnojarsk od Kremlu 4 tisíce kilometrů, jeho obyvatelé mají svého prezidenta stále na očích. Při pití kávy tak lidé mohou sledovat Putina jako člena tajné služby KGB, čerstvě ženatého s manželkou Ljudmilou nebo jako sovětského agenta v bývalé NDR.
Kromě něj jsou na zdech připomínky i dalších osobností Ruska - například kosmonauta Jurije Gagarina. „Jídlo je dobré a celá atmosféra vyjadřuje patriotismus. Všechny ty hamburgery nejsou naše, tohle jídlo není ruské,“ komentuje návštěvník Jevgenij Kušner.

Kavárna zasvěcená Putinovi a Rusku
Zdroj: ČT24

Vladimir Putin vládne zemi téměř 17 let, teď potřetí jako prezident. Jeho popularita v Rusku je neotřesitelná a stále stoupá. Od připojení Krymu osciluje kolem 90 procent - a nejen kvůli jeho politice. Putin se rád prezentuje jako všestranný muž: Mistr v judu, potápěč nebo akční hokejista je pro většinu národa hrdina, který Rusku vrátil hrdost a sebevědomí. To vše má v kavárně svou připomínku. „Existuje obecné mínění o Putinovi jako o opravdovém ruském muži. A tato kavárna je vytvořena v tomto stylu,“ dodává další z příchozích, Alexander Dudkovskij.

Kavárna zasvěcená Putinovi a Rusku
Zdroj: ČT24

Podle spolumajitele kavárny Dmitrije Ždanova má zdejší nádech patriotismu představovat oázu klidu – a odvrátit tak myšlenky návštěvníků od kontroverzních témat finanční krize nebo konfliktu v Sýrii a na Ukrajině. „Jsem patriot a vidím, že ne každý v této zemi se cítí šťastný. Proto jsme se rozhodli poskytnout prostor, kde se lidé mohou dobře i levně najíst a také si připomenout úspěchy Ruska v odlehčeném vlasteneckém duchu,“ říká spolumajitel.

V baru nechybí cedule s prezidentem v životní velikosti, koktejly v barvách ruské trikolory nebo třeba hymna znějící z reproduktorů každý den v poledne.

V případě toalet pak majitelé sáhli k výmluvné politické symbolice. Za dveřmi s nápisem „Prostor NATO“ najdou návštěvníci třeba toaletní papír s podobiznou prezidenta USA Obamy. K fotce německé kancléřky, britského premiéra nebo nedávno odstoupivšího ukrajinského premiéra si může každý připsat i svůj komentář.

Vydáno pod