Německý komik se zastal Böhmermanna písní. Přivezla nám šaríi, pěje o Merkelové

Německý komik Dieter Hallervorden složil satirickou píseň na kancléřku Angelu Merkelovou, aby tak protestoval proti pátečnímu souhlasu německé vlády s trestním stíháním satirika Jana Böhmermanna. O jeho stíhání požádala Ankara kvůli básni zesměšňující tureckého prezidenta.

„Kdysi byla mladou pionýrkou… Pak pannou Marií. A teď nám sem přivezla kousek šaríi,“ zpívá osmdesátiletý komik Hallervorden v písni, kterou zveřejnil v neděli večer.

Böhmermann přednesl báseň o tureckém prezidentovi na konci března ve svém satirickém programu Neo Magazin Royale ve veřejnoprávní televizi ZDF. Báseň, která obsahovala řadu vulgarismů, líčila tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jako člověka, který porušuje lidská práva, ale mimo jiné provozuje i sex se zvířaty.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ankara v reakci na to požádala Německo, aby zahájilo trestní stíhání Böhmermanna, čemuž německá vláda v pátek vyhověla. Za porušení zákona o urážce cizích činitelů v Německu hrozí až tři roky vězení nebo peněžitá pokuta. V případě prokázání nactiutrhání se může odsouzený za mříže dostat až na pět let.

Merkelová nicméně v pátek prohlásila, že její kabinet chce předložit novelu, na základě které by trestný čin urážky orgánů nebo představitelů cizího státu ze zákona po roce 2018 zmizel. Dnes mluvčí vlády Steffen Seibert oznámil, že ale paragraf týkající se urážky německého prezidenta v zákoně zůstane.