Zemětřesení v Ekvádoru zabilo přes tři sta lidí

Sobotní zemětřesení v Ekvádoru si podle nové bilance vyžádalo nejméně 350 mrtvých a více než 2000 zraněných. Podle prezidenta Rafaela Correy, který navštívil nejpostiženější oblasti, počet obětí zřejmě ještě poroste, protože pod troskami zůstávají uvězněni další lidé. V celé zemi platí výjimečný stav.

„Ekvádor byl ohromně těžce zasažen. Je to největší tragédie za posledních 67 let,“ prohlásil podle agentury Reuters otřesený prezident poté, co předčasně ukončil návštěvu Itálie a vrátil se do vlasti. „Ve většině rozvalin existují známky života a ten je prioritou,“ uvedl Correa po návštěvě zasažených oblastí.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi zemětřesení byli čeští občané. „Byla informována komunita, kterou tam známe, nikdo nikoho nepostrádá, nikdo se neobrátil na naše krizové linky s tím, že by někoho postrádal,“ řekla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Předpokládá, že pokud by se zemětřesení Čechů dotklo, už by o tom ministerstvo informace mělo.

Nejvíce zasažené jsou pobřežní oblasti blízko epicentra, především pak turistické letovisko Pedernales. Velké škody jsou hlášeny také z měst Manta, Guayaquil a Portoviejo, kde z místní káznice uprchlo asi 130 vězňů.

Zemětřesení v Ekvádoru
Zdroj: ČT24

Otřesy měly sílu 7,8 stupně. Podle viceprezidenta Jorgeho Glase šlo o nejsilnější zemětřesení, které tuto jihoamerickou zemi zasáhlo od roku 1979. Úřady se obávaly ničivých vln tsunami, varování bylo ale odvoláno.

Zemětřesení provázelo více než 160 následných otřesů, především v oblasti Pedernales. Jen v tomto městě podle policie zahynulo 91 lidí a více než polovina domů byla zničena.

Ze sutin se stále ozývá volání

„Je možné slyšet, jak lidé volají ze sutin,“ řekl Agustin Robles, který spolu s asi 40 lidmi stál před stadionem v Pedernales ve frontě na vodu. Přeživší se záchranáři snaží vyprostit za pomoci traktorů i holýma rukama.

Na zasažená místa dopravili záchranáři v neděli více než 3000 balíčků s potravinami a téměř 8000 souprav s příslušenstvím pro přespání. Pomoc přislíbily Evropská unie, Španělsko, Peru a Mexiko. Letouny s humanitární pomocí vypravila Venezuela a sousední Kolumbie. I tam byly otřesy znát.

Ulice města Manta v Ekvádoru po zemětřesení
Zdroj: Guillermo Granja/Reuters

Zemětřesení v Japonsku reaktory nepoškodilo

Ve čtvrtek a v pátek došlo k otřesům i na japonském ostrově Kjúšú. Zemětřesení si vyžádalo nejméně 42 obětí. Další lidé se stále pohřešují. Meteorologové předpovídají silné deště, které mohou zhoršit stabilitu půdy a sutin, a tím i záchranné práce. S humanitární pomocí pomáhá i americká armáda, která má v zemi rozmístěných 50 tisíc vojáků.

Japonský úřad pro kontrolu jaderných elektráren v pondělí uvedl, že po ničivých otřesech z minulého týdne jsou všechny reaktory v zemi bezpečné. Japonsko všechny reaktory odstavilo před pěti lety poté, co silné zemětřesení a následná vlna tsunami způsobily katastrofu v jaderné elektrárně Fukušima. Do té doby pokrývaly jaderné elektrárny 30 procent energetických potřeb země. Do provozu byly mezitím uvedeny jen dva reaktory v elektrárně Sendai.