Studenti z Pekingu by si se svými vrstevníky z Hongkongu o politice nepopovídali

V Hongkongu vznikla nová politická strana Demosisto neboli povstání lidu. Založili ji studentští vůdci, kteří na podzim 2014 vedli demonstrace za svobodné volby a do ulic přivedli statisíce lidí. Svým nasazením a zájmem o veřejné věci kontrastují se svými vrstevníky v Číně, které si získává komunistická propaganda.

Devatenáctiletý Joshua Wong je tváří hongkongského hnutí za svobodné volby. Zakládá politickou stranu a do deseti let chce uspořádat referendum o budoucnosti města. „Nechme Hongkongčany rozhodnout o budoucnosti Hongkongu, místo abychom o naší budoucnosti nechali rozhodovat komunistickou stranu,“ nabádá mladík.

Stejná generace, ale různé životní hodnoty

Stát se členem strany chce i Joshuův vrstevník z Pekingu. Jeho cílem je ovšem ta komunistická. Čeng Č'chao, student Lidové univerzity v Pekingu, patří k nové generaci Číňanů, kteří vysedávají v kavárnách nad chytrými telefony, poslouchají západní hudbu a oblékají se podle módy.

„Vstoupit do komunistické strany je pro mě nejlepší volba. Doufám, že mě přijmou, abych dosáhl osobních cílů a splnily se mi sny,“ tvrdí Čeng.

Čeng Č’chao vidí svou budoucnost ve straně
Zdroj: ČT24

Propaganda je pro čínské studenty povinná

Kurs propagandy na pekingské univerzitě vštěpuje studentům kladný vztah ke komunismu. V Číně povinný, ale když ho chtěli zavést v Hongkongu, studenti se vzbouřili a vyšli do ulic.

Zatímco mládež v Hongkongu mluví o demokracii a právu na sebeurčení, pro jejich vrstevníky v Číně jsou taková prohlášení nepředstavitelná. Kritika oficiální politiky strany a jejích rozhodnutí se nesluší. A také není bezpečná.

Někteří pekingští studenti přiznávají, že systém není perfektní, ale věří, že jedině současná vláda může dělat změny.

Jedna Čína, dva přístupy k politice (zdroj: ČT24)