Bulharskému „lovci uprchlíků“, který svázal Afghánce, hrozí šestiletý trest

Bulharský soud poslal do domácího vězení Petara Nizamova, který nedávno spolu s dalšími členy skupiny občanské sebeobrany zadržel trojici běženců, svázal je a křičel na ně, aby se vrátili do Turecka. Video pak dal na internet, přičemž záběry vyvolaly ve světě šok. Občanské zadržení je v zemi nelegální. Nacionalisté hlídkující na hranici ale mají řadu stoupenců.

Před soudní budovou na Nizamova čekaly desítky jeho stoupenců, kteří mávali bulharskými vlajkami. Někteří byli oblečeni ve vojenském. Bulhar vyšel z budovy s pokřikem „Ať žije Bulharsko“ a byl uvítán potleskem.

Bulharská policie zadržela Nizamova v pondělí poté, co na internetu zveřejnil amatérský videozáznam, na kterém je vidět, jak o den dříve „zadržel“ tři afghánské migranty. Muži jsou na záběrech spoutaní a leží tvářemi k zemi. „Lovci“ na ně pokřikují „Žádné Bulharsko, jděte zpátky do Turecka!“.

Nizamov byl identifikován jedním z Afghánců, které později již nespoutané našla pohraniční policie. Podle trojice běženců je napadlo asi deset lidí ozbrojených noži, z nichž jeden měl i střelnou zbraň. Srazili je na zem, zbili je, svázali, prošacovali jim kapsy a vzali veškeré peníze i další cennosti.

Policie později prohledala Nizamovův dům, kde nalezli nože, mačetu a marihuanu. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až šest let vězení, píše server BalkanInsight. Další soudní slyšení se koná 21. dubna.

Je to naše povinnost, tvrdí obránci vlasti

Bulhaři postavili kvůli uprchlíkům na hranici s Tureckem 95kilometrový plot z ostnatého drátu. Skupiny občanské sebeobrany se do migrační krize zapojily začátkem roku. „Každý bulharský občan má právo jít do státního lesa. Zastavování migrantů a upozorňování policie je naše občanská povinnost,“ konstatovala Organizace pro ochranu bulharských občanů.

Celebritou se stal třeba 29letý Dinko Valev, který dříve prodával autobusové náhradní díly, ale teď „loví“ migranty. Podle BBC si získal přízeň Bulharů kvůli tomu, že zadržel skupinu dvanácti syrských mužů, tři ženy a dítě, které urážel, než na místo dorazila policie.

Po stížnosti Bulharského helsinského výboru ho policie 25. března vyslechla v Burgasu a tuto středu pak ve výslechu pokračovala v Jambolu. Zda byl z něčeho obviněn, ale není jasné.

Následně 6. dubna policie vyznamenala dobrovolnou pohraniční hlídku, která u hranic s Tureckem zadržela 23 uprchlíků. O tři dny později ocenil činnost hlídek i premiér Bojko Borisov s tím, že každá podpora státu „je vítaná“.

Poté, co video zveřejněné Nizamovem vyvolalo mezinárodní kritiku, bulharské úřady ale svůj postoj radikálně změnily. Borisov tento týden v pondělí například uvedl, že „jakákoli nelegální akce či nelidské zacházení stát nebude tolerovat a takové projevy budou soudně stíhány“. Nizamovovo chování odsoudila i bulharská ministryně vnitra a prezident Rosen Plevneliev.