Nezvykle tvrdý úder: Afghánci zabili desítky radikálů z IS a zničili jim tábor

Afghánské vzdušné síly zabily více než čtyřicet bojovníků Islámského státu (IS) ve východní provincii Nangarhár, oznámil Kábul. Jde o nezvykle velký úder vzhledem k tomu, že afghánskou armádu v roce 2014 oslabil odchod většiny vojáků NATO. Dalších padesát ozbrojenců padlo při ofenzivě Talibanu v provincii Kunduz.

Radikálové z IS se v nedávné době shromáždili v Nangarháru na hranicích s Pákistánem, odkud plánují organizovat útoky. „Na základě informací našich zpravodajců uskutečnilo afghánské letectvo úder, který zabil více než čtyřicet bojovníků Islámského státu,“ sdělil agentuře Reuters afghánský zdroj.

Afghánské letectvo zničilo také školicí středisko radikálů v oblasti. Celkem prý uskutečnilo 83 operací po celé zemi, což způsobilo těžké ztráty jak IS, tak i dalšímu radikálnímu hnutí Taliban.

IS v poslední době vystupňoval útoky proti Talibanu, který měl donedávna v zemi mnohem větší moc. IS ovládá rozlehlá území v Iráku a v Sýrii, kde si vytvořil chalífát.

Hnutí se začalo rozpínat na východě Afghánistánu teprve loni, rychle ale získalo řadu mladých stoupenců, včetně bývalých příslušníků Talibanu. Někteří ovšem rychle vystřízlivěli. „Libují si jen v usekávání hlav,“ sdělil CNN Zaitoun, bývalý stoupenec IS. „Věděli dobře, kdo má peníze, aby mu je mohli vzít. Ty chudé buď donutili k narukování, nebo zabili,“ dodal.

Brutalita IS pohledem exčlenů Talibanu (zdroj: ČT24/CNN)

V uplynulých měsících útočily na IS v Nangarháru také Spojené státy, jejichž nálety přinutily řadu islamistů k přesunu do hor v sousední provincii Kunar.

Jarní ofenzivu už ale zahájil i Taliban. Nejméně padesát ozbrojenců bylo zabito a více než šedesát dalších zraněno v provincii Kunduz, kde se povstalci opět snažili dobýt stejnojmennou provinční metropoli.

Nynější válka v Afghánistánu trvá téměř 15 let. Vyžádala si smrt tisíců civilistů a ochromila ekonomiku země.

Afghánské letectvo se snaží vybudovat vlastní kapacitu od stažení koaličních sil vedených NATO z valné většiny bojových operací v zemi. Mezinárodní jednotky z Afghánistánu odešly ke konci roku 2014.