Belgická ministryně rezignovala kvůli kritice opatření na letišti

Belgická ministryně dopravy Jacqueline Galantová podala demisi kvůli kritice bezpečnostních opatření na bruselském letišti. Tamní areál se v březnu stal terčem krvavých atentátů. Podle agentury Belga se tak Galantová rozhodla po jednání s premiérem Charlesem Michelem. Demisi požadovanou opozicí již odsouhlasil i král Philippe.

Opoziční strany v Belgii nyní zveřejnily tajnou loňskou zprávu Evropské unie, která hovoří o nedostatcích v bezpečnosti letiště Zaventem. Zpráva kromě jiného varovala, že na mezinárodním letišti byl špatný dohled nad bezpečnostními opatřeními. Autoři materiálu vyjmenovali vážné nedostatky ve způsobu, jakými se prováděly bezpečnostní prohlídky.

Ministryně se dostala do těžké situace poté, co v první chvíli popřela, že obdržela od Evropské komise zprávu, která již v dubnu 2015 upozorňovala její úřad, že letištní služby nemají k dispozici dostatečné finanční prostředky k zajištění inspekcí, které se mají na evropských letištích provádět. Obdržení zprávy ale potvrdil jeden vedoucí úředník ministerstva.

Šéf správy ministerstva dopravy Laurent Ledoux prohlásil, že o zprávě komise EU Galantovou loni informoval a žádal pro bezpečnost na letištích další prostředky.

„Bylo mi potvrzeno, že oproti tomu, co bylo řečeno, Jacqueline Galantová a její kancelář obdržely výtah z této zprávy v červnu 2015,“ vysvětlil dnes podle agentury Belga premiér.

Odhalení se objevila poté, co skupinka sebevražedných pumových atentátníků 22. března zabila na letišti 16 lidí a dalších 16 osob usmrtila v jedné stanici bruselského metra. K útoku se přihlásila radikální skupina Islámský stát.