V Británii zatkli pět lidí kvůli podezření z terorismu

V rámci společného francouzského, britského a belgického vyšetřování po teroristických útocích v Evropě byli v Británii zatčeni čtyři muži a jedna žena. Jsou podezřelí z přípravy a provádění teroristické činnosti a z podněcování k ní. Policie zdůraznila, že nejsou žádné indicie, že by Británii hrozil teroristický útok.

Tři muži a žena byli zatčeni ve čtvrtek v noci v Birminghamu, dalšího muže policie zadržela v pátek brzo ráno na letišti Gatwick nedaleko Londýna. Součástí policejní operace v Birminghamu byla také řada domovních prohlídek. 

Mohamed Abrini společně se dvěma sebevražednými atentátníky na bruselském letišti
Zdroj: Belgická policie

Pětice je podezřelá z vazeb na Mohameda Abriniho, „muže v klobouku“, který na bruselském letišti doprovázel dva sebevražedné atentátníky. Bezpečnostní kamery ho také zachytily těsně před loňskými atentáty v Paříži a policie jej jako jednoho z podezřelých z podílu na masakru zařadila na seznam nejhledanějších osob v Evropě.

Podle vyšetřovatelů Abrini loni v létě navštívil Birmingham, fotil si zde památky i fotbalový stadion. 

Britská policie ujistila, že zatčení podezřelých se připravovalo předem a probíhalo s přispěním tajných služeb. Veřejnost nebyla v ohrožení.

Jedná se o první osoby v Británii, které byly v  souvislosti s událostmi v Paříži a Bruselu zatčeny. Při listopadových atentátech na několika místech francouzské metropole přišlo o život 130 lidí, výbuchy v bruselském metru a na letišti Zeventem nepřežilo 32 lidí.