Brazilská vláda žádá zastavení impeachmentu

Brazilská vláda požádala Nejvyšší federální soud, aby zastavil proces sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. Poslanci mají o sesazení prezidentky kvůli obviněním z rozpočtových machinací začít jednat v pátek. Hlasovat by se mělo v neděli.

Generální advokát brazilské vlády José Eduardo Cardozo informoval, že podal nejvyššímu soudu návrh na předběžné opatření proti žalobě na Rousseffovou. Zahájit tento proces doporučil v pondělí zvláštní výbor dolní sněmovny brazilského Kongresu.

Podle Cardoza jsou u této žaloby, takzvaného impeachmentu, „vady, které porušují zásady spravedlivého procesu“. Návrh posoudí pověřený soudce nejvyššího soudu, který může pozastavit zasedání poslanců do té doby, než o žádosti generálního advokáta definitivně rozhodne nejvyšší soud v plénu.

Snažíte se o převrat, tvrdí Rousseffová

Pokud poslanci dvoutřetinovou většinou (342 z 513 hlasů) schválí žalobu proti Rousseffové, postoupí proces Senátu. Bude-li souhlasit i Senát, v němž k tomu stačí nadpoloviční většina hlasů, nahradí prezidentku na 180 dní dosavadní viceprezident Michel Temer.

Během této lhůty má Senát v čele s předsedou nejvyššího federálního soudu rozhodovat o definitivním sesazení prezidentky, které pak už musí schválit dvě třetiny senátorů. Pokud se tak stane, bude až do konce roku 2018 stát v čele státu Temer, než budou nové volby. Neodsouhlasí-li sesazení dvě třetiny senátorů, Rousseffová se znovu ujme funkce a dokončí svůj mandát.

Rousseffová má být odvolána proto, že údajně porušila zákon o rozpočtové odpovědnosti, když manipulovala s výsledky státního rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek před volbami. V nich byla do nejvyššího úřadu v zemi znovuzvolena. Rousseffová tvrdí, že obvinění jsou lživá a pokus o své odvolání označuje za snahu o státní převrat.

Petrobras
Zdroj: Paulo Whitaker/Reuters

Kvůli falšování vyúčtování rozpočtu by mohl být obviněn i viceprezident Temer. Minulý týden o to požádal jeden ze soudců nejvyššího soudu Marco Aurelio Mello, který chce po dolní komoře parlamentu, aby ustavila speciální výbor analyzující možné sesazení Temera.

Rousseffová zahájila svůj druhý mandát hlavy státu před rokem a čtvrt. Její popularitě ale uškodily korupční skandály, zejména pak ten kolem státní firmy Petrobras, který je považován za největší případ korupce v dějinách Brazílie. Rousseffová byla v letech 2003-2010 členkou správní rady Petrobrasu, ale tvrdí, že o ničem nezákonném nevěděla.

V této kauze je vyšetřována kromě podnikatelů i řada poslanců a senátorů z různých stran, včetně vládní Strany pracujících (PT). V případu Petrobrasu ale figuruje kvůli přijetí úplatku a praní špinavých peněz například i předseda dolní komory parlamentu Eduardo Cunha.