Nic není nemožné. Ruské úřady bleskově reagovaly na Putinovu kritiku

Kritické odpovědi ruského prezidenta Vladimira Putina během televizní debaty s občany vyvolaly bleskovou reakci místních úřadů. Putin například kritizoval stav jisté silnice v sibiřském Omsku, která je podle stěžovatelky už po léta plná děr a téměř nesjízdná. Ještě než televizní beseda skončila, omská radnice oznámila, že silnici do prvomájových oslav spraví.

Ještě operativnější byla reakce ruské prokuratury na stížnost dělnic z jihokurilského ostrova Šikotan, které prezidenta upozornily na fakt, že ředitel místního konzervárenského závodu nedodržuje pracovní právo. Podle agentury Interfax bylo do deseti minut zahájeno trestní stíhání.

Putinovi, jehož popularita se dlouhodobě pohybuje kolem hranice 80 procent, přikládají mnozí Rusové téměř zázračnou moc.

Prezident byl během debaty například vyzván, aby se postaral o granty pro mladé vědce, vyřešil problémy s palmovým olejem, zařídil výstavbu hokejové haly na Dálném východě, rozšířil výrobu tuzemských léčiv, zvýšil dostupnost dětských letních táborů nebo zlepšil práci veterinárních služeb.

Nová první dáma? Mám jiné starosti, odpověděl Putin

Vladimir Putin a Alina Kabajevová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/ITAR-TASS

Kromě jiného dostal Putin dotaz, zda bude mít Rusko novou první dámu. „Nevím, jestli bych měl právě teď stavět do popředí tyto věci,“ odpověděl vyhýbavě Putin. Prý dobře ví, co se píše v novinách (média už dlouho spekulují o jeho vztahu s bývalou moderní gymnastkou Alinou Kabajevovou, která mu měla dokonce porodit potomka), byl ale zvolen prezidentem a jeho úkolem je starat se především o věci, jako jsou ceny ropy. Na druhou stranu prý chápe, že se lidé zajímají o jeho soukromí. „Někdy o tom promluvím,“ slíbil.

Žádný z kritických dotazů nemířil přímo na Putina. Výběr otázek organizátoři svěřili moderátorům ruské státní televize. Podle agentury RBK ostře sledované besedě předcházela ve středu tajná generálka v prezidentské vile u Moskvy, o níž nesměli účastnici informovat ani své nejbližší příbuzné.

Už čtrnáctá debata ruského prezidenta s občany trvala tři hodiny a 40 minut. Nejdéle vydržel Putin odpovídat v roce 2013 - téměř pět hodin. Rekordem není ani počet 80 dotazů, na které šéf Kremlu odpověděl.