Podnikatelskými hvězdami Egypta jsou obchodníci s velbloudy

Obchod s velbloudy v Egyptě jenom kvete (zdroj: ČT24)

Egypt musí v posledních letech řešit celou řadu problémů, jeden druh podnikání ale nebývale kvete. Nečekaně velkých zisků dosahují egyptští obchodníci s velbloudy. Díky silnému dolaru si přijdou na miliony dolarů týdně. A poptávka zdaleka neklesá.

V době faraonů nebo dnes - trh s velbloudy nedaleko obdivovaných pyramid v Gíze probíhá v podstatě pořád stejně. Každý pátek a sobotu se zde scházejí obchodníci, aby mezi sebou tvrdě vyjednávali. Na uhlazené chování se zde nehraje, nejdůležitější je inkasovat za velblouda co nejvíc.

Na trhu se prodá asi tisíc velbloudů za den, každý v průměru za 1100 dolarů. Takže si přijdeme na víc než milion.
Mohamed Abdelal Šaríf
obchodník s velbloudy

Tržitě je mezinárodní, takže se sem už od rána sjíždějí prodejci nejen z Egypta, ale i ze Somálska, Súdánu, Etiopie a Ugandy. A daleké cesty rozhodně nelitují, protože se jim vyplatí. Zejména díky rostoucímu kurzu dolaru se totiž ceny za poslední roky více než zdvojnásobily.

Denně tisíc velbloudů na talíři

Politická nestabilita a nepokoje sice neprospěly egyptskému cestovnímu ruchu ani zahraničním investicím, poptávka po velbloudím mase ale stále stoupá. „Podle statistik se v Egyptě sní tisíc velbloudů denně. Zdědil jsem tohle povolání po předcích a brzy ho předám synům. Milujeme to, je to víc než práce,“ dodává jeden z egyptských obchodníků Mohamed Abdelal Šaríf.

Velbloudí maso
Zdroj: Zhao Dingzhe/ČTK/ZUMA

Ochráncům zvířat by se ale zacházení s velbloudy nelíbilo. Obchodníci je berou jako zboží a tak se k nim i chovají. Neklidné samce často popohánějí tyčí a vzpurným jedincům svážou nohy tak, aby nemohli utéct. „Velbloudi občas dělají při přepravě problémy. Když se poraní, zavolám majiteli, aby se rozhodl, jestli ho dá porazit hned, nebo ne,“ dodává řidič Ašraf Farúk.

Přes zdánlivý chaos ale velbloudí trh funguje bez problémů. Od hlasitého licitování přes značkování prodaných zvířat až po složité nakládání bránících se velbloudů probíhá všechno k plné spokojenosti obchodníků. Zisky jsou pohádkové. A nikdo nepochybuje o tom, že ještě dlouho zůstanou.