Abdeslam shromažďoval informace o jaderném středisku v Německu

Dopadený belgický islamista Salah Abdeslam se zajímal o středisko jaderného výzkumu v západoněmeckém Jülichu, píší listy německé mediální skupiny RND s odkazem na tajné služby. Abdeslam se podílel na listopadových atentátech v Paříži. V březnu ho zadržela policie v bruselském Molenbeeku. V současné době čeká na vydání do Francie.

V Abdeslamově bruselském bytě se našly články o zařízení v Jülichu a jeho fotografie. Rovněž byly nalezeny rešerše o šéfovi střediska jaderného výzkumu Wolfgangu Marquardtovi. Na uzavřeném jednání s poslanci ve výboru pro kontrolu tajných služeb to měl říci šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu plní funkci civilní kontrarozvědky.

Německá jaderná zařízení jsou dlouhodobě označována za možný cíl teroristů. Podle ministerstva životního prostředí jsou všechny jaderné provozy v zemi zabezpečeny proti jakémukoli zásahu třetích stran. Podle ekologických organizací je ale riziko úniku radioaktivity při možném atentátu i tak příliš velké.

Oblast jaderného výzkumu zajímala rovněž atentátníky z Bruselu. Belgický deník La Dernière Heure nedávno napsal, že bratři Bakraouiovi sledovali po útocích v Paříži šéfa belgického střediska pro výzkum jaderné energetiky (SCK/CEN), kterého natáčeli skrytou kamerou.

Záběry, na nichž je zachycený průřez ředitelova dne, našli policisté při jedné z razií. Záznam má podle deníku deset hodin. Ačkoli představitel SCK/CEN, které sídlí v severobelgickém městě Mol, není v přímém spojení s žádnou atomovou elektrárnou, je podle belgické federální agentury pro bezpečnost jaderných provozů AFCN případná existence takového videa vysoce citlivá.