Brazilskou prezidentku opustil další koaliční partner. Rousseffová mluví o spiknutí

Od prezidentky Brazílie Dilmy Rousseffové se odvrátia další koaliční strana. Politička, které hrozí v parlamentu ústavní žaloba a odvolání z funkce v souvislosti s obviněním z rozpočtových machinací, hovoří o spiknutí. Viní z něj viceprezidenta Michela Temera, který by ji v případě sesazení zákonodárci nahradil.

V úterý večer vystoupila v Brazílii z koalice Pokroková strana (PP). Její vedení oznámilo, že většina jejích poslanců bude hlasovat pro sesazení prezidentky. Již v březnu se k opozici přidala Temerova Strana brazilského demokratického hnutí (PMDB), dosavadní hlavní koaliční partner Rousseffové Strany pracujících (PT).

„Maska spiklenců spadla. Brazílie a demokracie si takovou frašku nezaslouží. Toto gesto odhaluje zradu vůči mně a demokracii. Dokazuje, že šéf spiklenců nemá závazky vůči lidu,“ řekla 68letá levicová prezidentka na adresu Temera. Ten se v posledních týdnech netají zájmem o prezidentský post, který by v případě odchodu Rousseffové vykonával nejméně do předčasných voleb.

Poslanci budou o osudu prezidentky hlasovat v neděli. Opozice musí mobilizovat nejméně dvě třetiny poslanců, tedy 342 z 513. Pokud se jí to podaří, bude proces pokračovat v Senátu. Když opozice ve sněmovně v neděli neuspěje, bude proces možného sesazení Rousseffové definitivně pohřben.

Pod Rousseffovou se kýve prezidentské křeslo (zdroj: ČT24)

Nedávný průzkum podle stanice BBC ukázal, že pro sesazení prezidentky ještě před úterním odchodem PP z koalice bylo 300 poslanců, proti 125 a 88 nebylo rozhodnuto. Nyní se podle komentářů dá výsledek nedělního hlasování těžko odhadnout.

Opozice založila plánovanou ústavní žalobu na tvrzení, že prezidentka porušila zákon o fiskální disciplíně, když svévolně upravovala rozpočet, aby měla na štědré předvolební výdaje v předloňské kampani.

Lidé na desetitisícových protivládních demonstracích zase levicové političce vyčítají, že kampaň údajně financovala z korupčních příjmů spojených s hlavní ropnou firmou Petrobras. Rousseffová veškerou vinu popírá.

Protest proti prezidentce Rousseffové a jmenování Luly jako šéfa vlády
Zdroj: Reuters/Ricardo Moraes

Co čeká Brazílii v dalších dnech?

  • V neděli má dolní komora parlamentu hlasovat o odchodu Rousseffové. Pro schválení potřebuje opozice dvě třetiny všech hlasů. Nejnovější průzkumy ale ukazují, že k tomu spíše nedojde.
  • Pokud kauza projde sněmovnou dál do Senátu, horní komora může prostou většinou odhlasovat pozastavení funkce na dobu 180 dní – tehdy by s prezidentkou začal soudní proces a její funkci by převzal viceprezident Michel Temer. 
  • Aby byla Rousseffová od funkce odstavena definitivně, musely by hlasovat pro její odchod dvě třetiny Senátu. V takovém případě by Temer zůstal prezidentem až do předčasných voleb.