Protest před americkým Kongresem skončil pro několik stovek lidí zadržením

Události: Protesty proti korupci před Kapitolem (zdroj: ČT24)

Policie zadržela ve Washingtonu na čtyři sta demonstrantů, kteří se v pondělí sešli k protestu před sídlem Kongresu. Hlavním důvodem bylo nezákonné shromáždění. Protest pořádalo sdružení Democracy Spring, které požaduje reformu volebního systému a boj proti korupci. Akce má v americké metropoli trvat celý týden.

Poklidnou demonstraci před americkým Kapitolem, kde sídlí Kongres, velmi brzy ukončila policie. Přes čtyři sta lidí bylo zadrženo, podle policie ve většině případů kvůli nezákonnému shromažďování.

„Téměř všichni Američané souhlasí s tím, že naše demokracie vážně trpí, že naše volby a vláda jsou pod vlivem zvláštních zájmů vlivných a bohatých. A Kongres s tím dosud nic nedělal. Proto dnes říkáme dost,“ uvedl v prohlášení hlavní organizátor akce Kai Newkirk.

Za protestem stojí sdružení Democracy Spring, podle kterého demonstrací požadovali okamžitou reakci, která by ukončila korupci v politice a zajistila svobodné a férové volby. „Tohle se týká jakéhokoliv tématu v naší zemi. Potřebujeme z politiky dostat peníze a zapojit lidi,“ konstatovala jedna z účastnic protestu.

Organizaci, která chce být větší a hlasitější než  Occupy Wall Street, podporuje i herec Mark Ruffalo nebo filozof Noam Chomsky, zmiňuje agentura Reuters.

Aktivisté sice tvrdí, že v prezidentských volbách nefandí jednomu kandidátovi. Na jejich tričkách se ale často objevuje jméno Donalda Trumpa. Přestože jim Trump ani jeho miliardy nevoní, stejně jako miliardářovi jim vadí systém výběru prezidenta.

„Dívám se na Bernieho (Sanderse). Vitězí, vítězí. Stále vítězí, vítězí, vítězí. A pak vidím, že nemá žádnou šanci. Vždy říkají, že nemá šanci. Proč? Protože systém je zkorumpovaný,“ stěžuje si republikánský kandidát.

Organizace Democracy Spring slibuje, že budou další podobné akce každý den po celý týden, a mělo by se na nich objevit ještě více lidí. Zhruba tři a půl tisíce lidí totiž podle organizace přislíbilo, že se zúčastní.