Rudomořské spojenectví. Saúdové investují v Egyptě a chtějí stavět most

Saúdská Arábie se snaží vyvážit rostoucí regionální vliv Íránu a návštěvou krále Salmána v Káhiře zahájila novou úroveň vztahů s Egyptem. Obě země podepsaly dohodu o mnohamiliardovém investičním fondu, v budoucnu by je navíc měl propojit most mezi saúdským rudomořským pobřežím a Sinajským poloostrovem.

Návrhy na vybudování mostu mezi Egyptem a Saúdskou Arábií přes Rudé moře byly zveřejněny již několikrát a cena projektu se odhadovala mezi třemi a čtyřmi miliardami korun. Most, který by oba státy spojil v ústí Akvabského zálivu (viz mapa), se ale nikdy postavit nepodařilo.

Novou iniciativu nyní přinesla pětidenní státní návštěva saudskoarabského krále Salmána v egyptské metropoli. „Dohodl jsem se s prezidentem (Abdalem Fattáhem) Sísím na vybudování mostu, který bude spojovat obě země. Tento historický krok k propojení afrického a asijského kontinentu je změnou, která posune obchod mezi oběma světadíly na dosud nevídanou úroveň,“ prohlásil Salmán. Jeho jméno by měla nést i samotná stavba.

Saúdové hledají partnera, Egypťané zdroje

Rijád považuje Káhiru za klíčového partnera ve snaze vytvořit koalici spřátelených sunnitských muslimských států, která by mohla zabránit rostoucímu regionálnímu vlivu šíitského Íránu. Saúdové se navíc snaží získat větší podporu Egypta pro svou válku proti povstalcům v Jemenu.

Egypt se naopak snaží o obnovení důvěry investorů, urychlení hospodářského růstu a získání nových zdrojů životně důležité finanční pomoci, která kryje vysoký rozpočtový deficit. Země se po svržení prezidenta Husního Mubaraka v únoru 2011 propadla do politické nestability, což silně dolehlo na její ekonomiku.

Ropná monarchie z Perského zálivu egyptské snahy vyslyšela, a saudská delegace tak v Káhiře podepsala dohodu o založení společného investičního fondu v objemu 16 miliard dolarů (zhruba 380 miliard Kč). Obě země o víkendu rovněž uzavřely další dohody o investicích, mimo jiné o saúdské podpoře svobodné ekonomické zóně na poloostrově Sinaj.