Američané zvažují, že do Sýrie pošlou desítky poradců pro boj o Rakká

Spojené státy zvažují, že do Sýrie vyšlou dalších 250 členů speciálních jednotek v rámci boje proti Islámskému státu. Jejich úkolem by bylo připravit místní bojovníky na tažení na syrské město Rakká a potom i na irácký Mosul. Výcvik syrské opozice americká armáda po předešlých selháních obnovila na začátku dubna.

Padesát amerických specialistů, kteří jsou v Sýrii nyní, prý cvičí omezený počet místních bojovníků. Vybavují je vysílačkami a učí je komunikovat s Američany. Jakmile Syřané objeví potenciální cíl, předají informaci Američanům, kteří na místo vyšlou hlídkovací letadlo, které zjistí, zda je možné zahájit útok.

V USA prý ale stále přetrvává tendence příliš nezvyšovat počet Američanů působících v terénu v Sýrii, protože ve větších skupinách jsou nápadní. V Iráku je situace podle CNN jednodušší. Očekává se tam příjezd dalších specialistů, kteří se zapojí do přípravy boje o Mosul. Nyní mají Spojené státy v Iráku přes 3000 vojáků, kteří působí jako poradci a podílejí se na výcviku. Několik set z nich jsou členy speciálních sil.

Do Palmýry se začnou vracet lidé

V Sýrii Islámský stát v posledních dnech a týdnech utrpěl několik neúspěchů v bojích. Zpět se podařilo dobýt Palmýru nebo i klíčové město Šaddádí v provincii Hasaká na severovýchodě země. Od konce února v zemi platí příměří, na radikální skupiny se ale nevztahuje.

Palmýru už úřady připravují na návrat původních obyvatel. Autobusy tam začnou svážet lidi z města Homs. V obytné části města je v troskách téměř polovina domů. V týdnu začaly alespoň opravy elektrické sítě a odstraňují se miny. Před začátkem syrské války bydlelo v Palmýře 50 tisíc až 70 tisíc lidí. V době, kdy bylo město pod nadvládou radikálů Islámského státu, tam zůstalo na 15 tisíc lidí. 

Do Palmýry se začnou vracet lidé (zdroj: ČT24)