Daňové ráje i drahé letáky. Cameron čelí největší kritice ve své funkci

Stále více Britů volá v souvislosti s kauzou tzv. Panamských dokumentů po rezignaci premiéra Davida Camerona. Ten po několika váhavých dnech a nejasných prohlášeních nakonec přiznal, že v minulosti vlastnil akcie otcovy firmy, která sídlila na Bahamách. Tyto ostrovy v Karibiku jsou známé jako místo, kam podnikatelé umísťují sídlo své firmy kvůli snaze vyhnout se vyšším daním. Média kritizují Camerona i za financování kampaně před chystaným referendem.

„Se (ženou) Samanthou jsme vlastnili 5 tisíc akcií v Blairmore Investment Trust, které jsme prodali v roce 2010 za asi 30 tisíc liber (jeden milion korun),“ řekl premiér ve čtvrtečním rozhovoru se zpravodajskou stanicí ITV News.

Zdůraznil také, že v Británii zaplatil veškeré daně ze zisku a že jeho zesnulý otec nic špatného neudělal. Cameron již dříve prohlásil, že on, jeho manželka a ani děti žádné akcie ani majetek ve firmách v daňových rájích v současnosti nevlastní.

List The Daily Telegraph v článku nazvaném Měl jsem peníze v zahraničí píše o tom, že Cameron zažil nejničivější týden v premiérském křesle. Ministerského předsedu nešetří nejen bulvární média jako Daily Mail či Daily Express, ale i tradiční list The Times.

Opoziční labouristé situace využili a o konzervativním lídru mluví jako o „pokrytci“, který „morálně selhal“. Cameronův kolega z kabinetu, ministr obchodu Nick Boles podotkl, že Cameron možná mohl podrobnosti svých podílů vyjasnit už v pondělí, kdy se kauza dostala na veřejnost. U premiéra prý ale chápe „přirozený instinkt chránit soukromí své rodiny.“ Důležité je podle Bolese to, že Cameron zaplatil všechny daně, které měl uhradit.

Cameronův zesnulý otec Ian řídil podle dokumentů, které unikly z právní firmy Mossack Fonseca, investiční fond se sídlem na Bahamách. Zisky z tohoto fondu nebyly po 30 let daněny v Británii kvůli složitému mechanismu, na němž se podílela Mossack Fonseca sídlící v Panamě.

Místopředseda labouristů Tom Watson řekl, že Cameronovi nikdo nemůže dávat za vinu činy jeho otce. Premiér prý ale ohledně svého majetku nebyl vůči občanům přímý a otevřený. „Nebylo by to nic tak tragického, pokud by právě pan Cameron v minulosti několikrát nepoučoval prominentní osoby ohledně jejich daňových aktivit. Tohle lidé nemají rádi a budou chtít od Davida Camerona mnohem více odpovědí,“ dodal s tím, že premiér si u veřejnosti notně pokazil svou důvěryhodnost.

  • Únik dokumentů z panamské firmy Mossack Fonseca usvědčil desítky vlivných osobností, které využívaly daňové ráje pro ukrývání svého jmění.
  • V těchto dokumentech mimo jiných figurují:
  • Zemřelý otec britského expremiéra Davida Camerona
    Zeť čínského prezidenta Si-Ťin pchinga
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko
    Argentinský prezident Mauricio Macri
    Tři ze čtyř dětí odstoupivšího pákistánského premiéra Naváze Šarífa
    Odstoupivší islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson (prostřednictví majetku manželky)
    Vedoucí manažeři mezinárodní fotbalové federace (FIFA)

Problém akcií v daňovém ráji není jediný, kterému Cameron nyní čelí. Velkou
kritiku vyvolalo také jeho rozhodnutí podpořit členství v EU před referendem letákovou kampaní. Toto podle portálu Politico.eu poškodí již tak špatný vztah s voliči jeho Konzervativní strany.

Cameron ve čtvrtek prohlásil, že nemá důvod se za rozesílání letáků britským rodinám omlouvat, neboť vláda má právo se na občany přímo obrátit. Odpůrci britského členství v EU jsou nicméně postupem vlády rozhořčeni a tvrdí, že letáky jsou neférovým zásahem do kampaně, který navíc platí daňoví poplatníci.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Premiér si musí uvědomit, že veřejnost v celé Evropě nemá ráda, když s ní stále více elitářská třída politiků jedná jako s hlupáky,“ napsal Daily Mail. Kritické jsou v této věci i listy The Daily Telegraph a The Times.

„To, co dostáváme, je soubor naprosto tendenčních a zcela jednostranných tvrzení vydávaných jako fakta,“ uvedl The Daily Telegraph. Podle The Times je premiérova obhajoba letáků pokrytecká a kampaň politicky riskantní. „Taková arogance ho ještě může dohnat,“ dodal deník.