Řekové vrátili další desítky migrantů Turkům, demonstranti chtěli zastavit loď

BEZ KOMENTÁŘE: Deportace migrantů z řeckého Lesbu doprovázely protesty (zdroj: EBU)

Řekové začali znovu deportovat migranty do Turecka, jak si žádá dohoda mezi Ankarou a Bruselem. Podle BBC opustí v pátek řecké břehy 140 běženců. Několik demonstrantů se první loď plující z Lesbu pokusilo zastavit, na místě zasahovala pobřežní stráž. Většinu vrácených migrantů tvoří Pákistánci - Turkové je díky nové dohodě s Islámábádem budou moci deportovat do vlasti.

První dvě stovky migrantů byly vráceny už v pondělí, pak ale proces zbrzdil velký počet žádostí o azyl, které Řekové nestačili vyřizovat.

Trajekt s dalšími 45 Pákistánci opustil v pátek ráno přístav Mytiléna na řeckém Lesbu. Několik protestujících se ho marně pokusilo zastavit. Demonstranti mimo jiné skandovali: „EU – hanba“, když upozorňovali, že Turecko není bezpečná země. Běženci zadržovaní na ostrovech Chios a Lesbos nemají přístup k právní pomoci, tvrdí lidskoprávní organizace Amnesty International.

Na palubě trajektu je migrantům k dispozici lékař a tlumočník, každého deportovaného navíc doprovází člen Frontexu. „Dostanou jídlo a pití. Nikdo na poslední chvíli nepožádal o mezinárodní ochranu,“ zdůraznila mluvčí Frontexu Ewa Moncureová.

Všichni mimo Syřany zamíří do tureckých deportačních center. Turecký parlament už schválil readmisní dohodu, která umožní vracení pákistánských migrantů do vlasti.

Vrácení Syřané se přesunou do uprchlických táborů místo lidí, kteří budou na základě dohody přímo přesídleni do Evropy. Strop je stanoven na 72 tisíc uprchlíků.

Přesuny do unijních zemí začaly rovněž v pondělí, kdy jen do Německa bylo posláno 78 Syřanů z Turecka. Z řeckých ostrovů do Turecka ale byli v pondělí přepraveni pouze dva Syřané.

Moc bych si přál, aby se situace v Sýrii zlepšila a mohl se vrátit zpátky. Šel bych okamžitě, i kdybych byl v Německu nebo kdekoliv jinde v Evropě.
Abdel Elah
syrský uprchlík

Unie Turecku slíbila otevřít další kapitolu přístupových rozhovorů, urychlit rušení vízové povinnosti pro Turky a až šest miliard eur (asi 162 miliard korun) finanční pomoci. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ale ve čtvrtek varoval, že jeho země nebude dohodu realizovat, pokud Brusel nezačne plnit své závazky.

V Řecku je v současné době přes 50 tisíc běženců. Uprchlíci, kteří uvízli v táboře Idomeni na řecko-makedonském pomezí, se ve čtvrtek pokusili prorazit hraniční plot. Vláda v Aténách chce přitom do konce týdne středisko zavřít a 12 tisíc lidí přemístit. Silou to ale dělat nechce.

Migrační vlna v roce 2016 v Řecku v číslech (ke 4. dubnu):

  • Celkem dorazilo 152 137 migrantů
  • 37 procent tvořily děti
  • 53 procent běženců připlulo na Lesbos
  • 366 lidí cestu přes moře nepřežilo
  • V roce 2015 dorazilo 853 650 migrantů

Zdroj: IOM

Němci hlásí úbytek nových žadatelů o azyl

V Německu v prvních třech měsících roku požádalo o azyl 181 tisíc lidí,  což je proti poslednímu čtvrtletí 2015 pokles téměř o dvě třetiny. Po hlavní migrační trase přes hranice s Rakouskem přichází zhruba dvě stě osob denně. Němci také začali naplňovat dohodu o zrychleném vyhošťování Tunisanů – do vlasti jich poslali 24. 

„Čísla žadatelů o azyl o situaci na hranicích vypovídají úplně nejméně. Loni sem přišel milion lidí, ale z toho pouze polovina požádala o azyl. Úřad pro migraci a uprchlíky, který má vyřizování žádostí na starosti, má před sebou obrovskou frontu půl milionu nevyřízených, nebo dokonce ještě nepodaných žádostí,“ podotkl zpravodaj ČT Václav Černohorský.

V březnu požádalo o azyl 60 tisíc lidí, ale jen dvacet tisíc se jich registrovalo na hranicích. „Počet rapidně klesá od začátku roku,“ dodal Černohorský s tím, že uzavření balkánské trasy jasně pomáhá omezovat počty běženců.