V Dánsku a Švédsku pozatýkali sympatizanty IS, kteří připravovali atentáty

Čtyři podezřelí, které ve čtvrtek v Kodani zadržela dánská policie kvůli údajné spolupráci s teroristy z Islámského státu (IS), stanou před soudem. V Dánsku se měli řídit instrukcemi od radikálů v Sýrii a Iráku a spáchat atentáty. Policie navíc zadržela dvojici mužů, která jim měla napomáhat výrobě zbraní. Ve Švédsku pak skončil ve vazbě sympatizant IS, který se měl podílet na sebevražedném atentátu.

Dánská policie akci provedla ve spolupráci s tajnou službou PET. Podle dánských médií se policejní razie uskutečnily na kodaňských předměstích Ishoej a Tingbjerg.

„Tyto (první čtyři) osoby byly zadrženy v rámci tažení proti lidem, kteří se rozhodli vstoupit do skupin bojujících v Sýrii a severním Iráku s cílem páchat teror,“ uvedla policie, která zadržela i další dva muže, jež podezřívá ze spojitosti s nalezenými zbraněmi a municí.

Zatím není jasné, jaké útoky podezřelí plánovali, zdůraznil dánský ministr spravedlnosti Soren Pind. 

„Byl to dlouhý proces. Když jsem se ujal křesla ministra spravedlnosti, stanovil jsem si jako cíl vybudovat specializované agentury, které spadají pod ministerstvo, díky nimž bude možné najít a zatknout bojovníky napojené na syrskou radikální centrálu, kteří představují pro naši zemi momentálně to největší nebezpečí. A teď celá ta práce začíná nést ovoce,“ prohlásil Pind v televizním rozhovoru.

Dánská policie
Zdroj: ČTK/AP/Jens Dresling

Jeden z první čtveřice zadržených, třiadvacetiletý muž, byl údajně už loni v prosinci obviněn z příslušnosti k teroristické skupině. Proces s ním by měl začít v květnu.

  • Podle údajů tajné služby z loňského října odešlo od roku 2012 z Dánska do Sýrie bojovat přinejmenším 125 lidí. Nejméně 27 z nich v bojích zemřelo, asi 60 se jich ale vrátilo zpět do Dánska.
obrázek
Zdroj: ČT24

Země zvýšila ostražitost před terorismem mimo jiné kvůli loňským útokům na kavárnu a synagogu v Kodani. Útočník palestinského původu při nich tehdy zabil dva lidi. Podle všeho se inspiroval loňským útokem na redakci satirického francouzského listu Charlie Hebdo.

V sousedním Švédsku ve čtvrtek obvinili dvacetiletého muže z přípravy sebevražedného útoku. V jeho bytě policisté našli látky k výrobě výbušniny, podrobnosti k mladíkově plánu ale státní zastupitelství nesdělilo. Turecké úřady ho loni dvakrát zadržely na cestě do Sýrie, kde se chtěl připojit k radikálům z IS.

Výcvik na Blízkém východě absolvovaly čtyři tisíce Evropanů

Evropa je v pohotovosti po listopadových atentátech v Paříži a březnových bombových útocích v Bruselu, za nimiž stáli právě extremisté vycvičení IS. Podle Mezinárodního centra pro boj proti terorismu odešlo bojovat na Blízký východ asi 4000 Evropanů – zhruba třetina se pak vrátila do vlasti.