Prohra ve Wisconsinu odsunula Trumpovu nominaci. Rýsuje se letní drama

Republikánské primárky ve Wisconsinu vyhrál texaský senátor Ted Cruz a uchoval tak své naděje pro boj o nominaci – alespoň do letního konventu. Dokud totiž jeho konkurent a dosavadní lídr Donald Trump nezíská nadpoloviční počet hlasů z primárek, letní stranický sjezd může zůstat otevřený. Tato strategie se Trumpovým oponentům prozatím daří.

Volební matematika primárek je složitější, než se může zdát. Donald Trump navzdory aktuální porážce ve Wisconsinu sbíral jedno vítězství za druhým, v přepočtu hlasů ale tak výrazně nevede. I když se pravděpodobně stane nejúspěšnějším republikánem primárek, může selhat ve své hlavní misi - získat jistou nominaci už před letním volebním konventem republikánů.

  • REPUBLIKÁNI
    Donald Trump: 743
    Ted Cruz: 507
    John Kasich: 145
  • DEMOKRATÉ
    Hillary Clintonová: 1773
    Bernie Sanders: 1094

K tomu musí získat v součtu všech států nadpoloviční většinu, tedy alespoň 1237 (nyní jich má 743). V takovém případě může odjíždět na konvent do Clevelandu s jistotou nominace. Pokud však takový počet nezíská, nemá už nominaci ve svých rukou – konvent v takovém případě musí postoupit do dalších kol.

Ve druhém a dalších kolech už více než polovina delegátů může hlasovat podle vlastního uvážení, nemusí tedy brát ohled na výsledky z primárek. Rozběhne se proto kolotoč neformálních rozhovorů i přesvědčování – a nominantem republikánů se může teoreticky stát kdokoliv z uchazečů. Hlasovat se bude v tolika kolech, dokud někdo nedostane více než polovinu delegátů.

Podobný scénář je přitom v historii amerických voleb mimořádný. Přímo na stranických konventech se rozhodovalo od dob občanské války pouze 18krát. Skoro ve všech případech k tomu došlo ještě před Světovou hospodářskou krizí. Naposledy se stranický nominant volil ve více kolech v roce 1952, kdy demokraté nakonec vybrali Adlaia Stevensona.

Winsconsin – vzpoura proti favoritům

Úspěšná noc pro druhé v řadě – tak se dá charakterizovat aktuální hlasování ve státě Wisconsin. U demokratů získal Sanders na své konto 56,5 procenta, zatímco jeho soupeřka Hillary Clintonová jen 43,1. Texaský senátor Cruz vyhrál nad Trumpem s takřka 48,3 procenty hlasů o 13 procentních bodů. Ohijský guvernér Kasich dosáhl na 14 procent.

Sanders tak ve Wisconsinu získal 45 delegátů a Clintonová 36. Vítězství v republikánském klání Cruzovi přineslo 36 a Trumpovi druhé místo šest delegátů. Kasich nezískal žádného.

„Ať už před Clevelandem nebo na konventu v Clevelandu, společně získáme většinu delegátů a společně v listopadu porazíme Hillary Clintonovou,“ řekl v projevu po oznámení prvních odhadů výsledků primárek Cruz. „Vítězíme, protože sjednocujeme Republikánskou stranu,“ dodal. 

V tak těsném souboji, který vedou Ted Cruz a Donald Trump, už záleží na každém delegátovi v každém státu. Trump klopýtnul. Co se týče důvodů, mohli bychom mluvit o nepovedeném minulém týdnu, kdy několikrát změnil názor na to, zda by ženy měly být trestány, když projdou interrupcí. Mnozí ho kritizovali za to, že na twitteru přeposlal ne úplně lichotivý obrázek manželky Teda Cruze vedle své namalované a velmi upravené manželky Melanie.
Martin Řezníček
Bernie Sanders v hovoru s bývalou guvernérkou Wisconsinu Barbarou Lawtonovou
Zdroj: Reuters

U demokratů je situace výrazně jasnější. Sanders i přes poslední úspěchy zůstává v počtu delegátů daleko za Clintonovou. „S naším vítězstvím ve Wisconsinu nyní máme na kontě vítězství v sedmi z osmi posledních volebních shromáždění a primárek,“ řekl podporovatelům Sanders.

Primárky ve Wisconsinu přitahují velkou mediální pozornost právě proto, že průzkumy nedávaly velkou šanci na vítězství dosavadním favoritům Donaldu Trumpovi ani Hillary Clintonové.

Ani dobrý výsledek Cruze a Sanderse ve Wisconsinu podle analytiků sice na postavení Trumpa a Clintonové jako favoritů nic nezmění, mohl by ale podpořit jejich kampaň a dodat jim síly k soubojům v dalších státech.

Wisconsin byl jediným státem, kde se v úterý hlasovalo. Stát na severu USA má 5,7 milionu obyvatel.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org