Zaorálek v Palestině zkontroloval českou pomoc. Jde hlavně do energetiky

Události: Zaorálek ukončil návštěvu na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se vrátil z návštěvy Blízkého východu. V Palestině, která patří k prioritním zemím české podpory, zkontroloval českou rozvojovou pomoc. Ta se v poslední dekádě vyšplhala ke čtvrt miliardě korun. V izraelském Jeruzalémě zase proběhly přípravy společného zasedání vlád naplánované na květen do Prahy.

V Palestině české peníze pomáhají například v energetice. Například v Tubásu bylo od roku 1996 díky české pomoci elektrifikováno na 30 vesnic. Ze zanedbané palestinské provincie bez napojení na síť se tak stal regionální vývozce elektřiny. Nyní se tam dokončuje jedna ze dvou největších fotovoltaických elektráren.

„Velmi to oceňujeme. Českou republiku navíc považujeme za dobrého přítele jak Izraele, tak i Palestiny,“ uvedl palestinský ministr zahraničí Rijád Malkí. „Palestinci vám důvěřují, protože vědí, že jste velmi objektivní. A já musím říct, že i my oceňujeme vaši objektivitu,“ uvedl izraelský prezident Reuven Rivlin.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v palestinském Tubásu v prodejně podporované Českou republikou
Zdroj: Zápotocký Aleš/ČTK

Roste i česko-izraelský obchod

„Vztah mezi Českou republikou a Izraelem byl vždy vztahem hlubokého přátelství. A byl ve znamení prohlubující se spolupráce. Doufám, že v tom budeme pokračovat,“ uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Podle Prahy má Izrael právo na bezpečí na své straně hranice. Palestina zase na budoucnost bez izraelské okupace a osad na té své.

Obchodu s Izraelem dominuje export osobních aut. Z nových příležitostí se pak rýsuje modernizace izraelských železničních vagonů. České letectvo má zase zájem o izraelsky radar úspěšně otestovaný za předloňské války s Hamásem. To budou i hlavní témata společného zasedání české a izraelské vlády v květnu v Praze. 

Vydáno pod