Budapešť se inspirovala Prahou a chystá přestavbu vládní čtvrti

Události: Přestavba centra Budapešti (zdroj: ČT24)

Maďarská vláda chystá přestavbu centra Budapešti. Na hradním kopci nad městem má vzniknout čtvrť plná úřadů. Inspiraci k tomuto kroku našel tamní kabinet v české metropoli. Úřadům by však měla ustoupit muzea sídlící v tamních budovách, které by měly být přesunuty do nově vystavěných domů. Investice v přepočtu za 17 miliard korun je ale podle kritiků jen nesmyslným plýtváním.

Trikolóry v národních barvách brání vzrostlé stromy před pokácením. Jsou součástí Městského parku - jednoho z nejstarších ve střední Evropě. Obyvatelé Budapešti sem chodí často relaxovat. Většina z nich proto v průzkumu odmítla, aby se místo změnilo.

„Peníze jsou potřeba ve zdravotnictví, sociální oblasti a školství. Ne aby se tady měnila příroda. To už spíš potřebujeme čisté ulice a dětská hřiště,“ říká obyvatelka Budapešti Zsuzsa Paukovics. 

Uvnitř parku ve středu dvoumiliónové metropole stojí několik zanedbaných budov. Ty se podle plánu dočkají rekonstrukce nebo ustoupí novým stavbám. V nich budou prostory muzeí a galerií. Na místě, kde má vyrůst první plánovaná budova - Dům hudby, aktivisté 17. března zabránili kácení stromů a už 14 dní místo okupují.

Městský park v Budapešti
Zdroj: ČT24

Protestující se bojí, že výstavbou utrpí příroda. Šéfové projektu je ale uklidňují, že k zemi půjdou jen nemocné stromy, které později nahradí větší počet nových. „Zeleně se to dotkne v pozitivním smyslu. Její plocha se zvětší o pět procent. Teď jsou zde parkoviště, která vystřídá nádherná parková úprava,“ tvrdí technický ředitel projektu přestavby Městského parku Attila Sághi.

Jedním z nejhlasitějších kritiků je místní starosta. Nechápe, proč se má měnit funkční park, když o kus vedle leží ladem obří prostor v majetku státních drah. „V našem obvodu je jeden z největších nevyužitých pozemků ve střední Evropě. Jde o starý železniční uzel, který je třikrát větší než městský park,“ říká starosta 14. budapešťského obvodu Gergely Karácsony.

Plánovaná stavba v centru Budapešti
Zdroj: ČT24

Přestavba parku souvisí podle Karácsoně s dalším velkým projektem Orbánovy vlády - přeměnou hradního kopce v centru města. Premiérova kancelář se spojení sice brání, současně ale přiznává, že do parku se z hradu přesunou muzea a galerie. Jejich původní prostory pak obsadí politici.

„Momentálně na hradním kopci působí prezident a půjde tam i premiér. Od té chvíle bude prostor plnit funkci kulturní, turistickou i politickou,“ uvedl Státní sekretář pro kulturní dědictví a přední kulturní projekty László L. Simon.

Úřad maďarského premiéra plánované stěhování vysvětluje inspirací Prahou, kde jsou podle něj na hradním návrší ideálně zastoupené kulturní, církevní i politické instituce.