Nález hrobky Nefertiti? Nic není jisté, říká šéf egyptských památek po radarovém výzkumu

Nic není jisté, tak ohodnotil šéf egyptských památek Chálid Enamí radarový výzkum Tutanchamonovy hrobky, který měl určit, zda se za jejími zdmi skrývá místo posledního odpočinku slavné Nefertiti. Výsledek skenu uveřejní experti za pár dnů, až vyhodnotí výsledky. Na konci dubna proběhne další radarový výzkum a pak mezinárodní vědecká konference. Teorie britského egyptologa Nicholase Reevese tak stále nebyla potvrzena. Nefertiti je považována za Tutanchamonovu nevlastní matku.

Z hrobky by dle teorie měly vést dveře do dalších komnat. Reeves tak usuzuje na základě nepřímých důkazů – postupné analýze archeologických dat o hrobce.

„Podle mě byla tato hrobka původně vystavena pro královnu. Byla adaptována pro pohřbení královny, která se měla stát faraonovou ženou, protože tu máme faraonské scény. Řeč tu je podle všeho o Nefertiti a postava, která ji pohřbívá, je podle všeho Tutanchamon,“ konstatoval Reeves.

Prostor za západní zdí by mohl být neporušeným skladištěm z dob Tutanchamona a prostor za severní zdí by mohl vést k pohřební komoře královny Nefertiti.
Nicholas Reeves
autor teorie

Egypťané nejprve prověřovali severní stěnu hrobky infračerveným termografem a loni ohlásili, že zjistili rozdílnou teplotu jednotlivých partií stěny. Rentgeny pak potvrdily, že za hrobkou se nacházejí prostory obsahující organické a kovové materiály, oznámil před dvěma týdny bývalý ministr pro památky Mahmúd Damátí.

Zda se tu ukrývá i místo posledního odpočinku slavné Nefertiti, ale určí až další výzkum, oznámil ve čtvrtek nový šéf egyptských památek Enamí. „V tuto chvíli není nic jisté,“ zdůraznil. Jeho předchůdce přitom tvrdil, že jde o 90procentní jistotu.

„Získali jsme nejpodrobnější informace o hrobce za celou historii,“ řekl k poslednímu skenování Reeves. Výsledky nyní zkoumají odborníci v USA.

Mohly tam být prostory, které byly součástí původního plánu. Zdá se, že hrobka byla původně plánována větší a v důsledku rychlého pohřbu bylo nutné ji nějak zajistit. Mohly tam být také prostory pro odpad z mumifikace. Dalším vysvětlením je statický problém – mohla tam být výduť, kterou bylo třeba zaslepit.
Jaromír Krejčí
egyptolog
Nefertiti
Zdroj: ČT24

Nefertiti žila ve 14. století před naším letopočtem. Byla hlavní manželkou krále Achnatona, který nastolil monoteistické náboženství zasvěcené bohu slunce Atonovi. Měla s ním šest dcer, panovníkovi ale nedala mužského potomka. Její vliv proto upadal a kolem roku 1336 před naším letopočtem náhle zmizela. Ani o její smrti se toho příliš neví.

Nefertiti znamená v překladu „nádherná žena přichází“. Její podobu zachytila slavná busta, která se našla v roce 1912 a jež se nyní vystavuje v berlínských muzejních sbírkách. Díky ní se Nefertiti stala synonymem krásy.

Tutanchamonův hrob našel v roce 1922 Brit Howard Carter. Na rozdíl od jiných luxorských hrobek byl téměř neporušený a obsahoval 5000 předmětů, včetně slavné zlaté pohřební masky.